Helt siden sommeren har det versert massive rykter om at staben til USAs visepresident Kamala Harris lider av lav moral, lav tillit og mye frustrasjon. Amerikanske medier har beskrevet visepresidentens stab som dysfunksjonell. Enkelte medier har også notert at staben til president Joe Biden holder Harris og hennes stab på en armlengdes avstand i Det hvite hus.

Alle disse påstandene har tidligere blitt kontant avvist av visepresidentens ansvarlige talsperson Symone Sanders, som også postet bilder på sosiale medier av en stabsfest for å vise hvor bra det faktisk sto til.

Les også: Tjener dobbelt så mye som Raymond Johansen

Men nå har altså Sanders selv kastet inn håndkleet. Hun begrunner riktignok oppsigelsen med at hun skal gifte seg neste år, at hun vil ha tid til å planlegge bryllupet og at hun har gjort seg fortjent til en pause fra en krevende arbeidshverdag.

Sanders er den fjerde i rekken av stabsansatte som slutter hos Harris etter mindre enn ett år i Det hvite hus. Kommunikasjonsdirektør Ashley Etienne, som spiller en avgjørende rolle med å forme visepresidentens omdømme i offentligheten, er en annen høytstående medarbeider som nylig leverte sin oppsigelse.

- Det er åpenbart aldri et godt tegn når så mange viktige ansatte slutter. Det vil alltids være en grad av turnover, men dette er urovekkende, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

Les også: Regjeringens søkkrike Ap-duo: Gode for 111,9 millioner

- Harris slet allerede under valgkampen med å finne sin egen form. Hun ble nok overvurdert som kandidat i 2020. Det er tydelig at hun ikke har funnet sin form i offentligheten. Hun skulle ta ansvar for grensepolitikken, som jo er et veldig vanskelig område, men der har hun ikke lykkes, sier Løkke.

- Er hun en vanskelig sjef? Kanskje

Det var i mars måned at Biden delegerte Harris oppgaven med å håndtere migrasjonsstrømmen fra «det nordlige triangelet» - altså landene Guatemala, Honduras og El Salvador. Dermed har Harris i stor grad fått mye av skylden for migrasjonskaoset som utspiller seg på den sørlige grensen.

- De arbeidsoppgavene Biden har gitt henne, er ikke mulig for en visepresident å gjøre stort med. Spesielt når det er tema som Biden heller ikke er villig til å prioritere og bruke politisk kapital på, sier seniorforsker ved NORCE forskningssenter, Hilmar Mjelde, til Nettavisen.

- Er hun en vanskelig sjef? Kanskje, men det er ganske vanlig på toppnivå i amerikansk politikk. Mye står på spill, en hierarkisk kultur, og store krav om å prestere for alle involverte, sier Mjelde.

Les også: FHI med beroligende nyheter om norske barn og omikron

Høyrevridde medier i USA, deriblant Fox News, har viet mye spalteplass til Harris’ påståtte dårlige lederegenskaper. Men også tradisjonelle medier som CNN, stiller nå spørsmål ved årsaken til de fire oppsigelsene i visepresidentens stab. «Hva i huleste er det som skjer med Kamala Harris?» spør CNN-kommentator Chris Cillizza og viser til oppsigelsene.

- En bøllete sjef

The Washington Post har intervjuet 18 personer om lederstilen til Harris – alt fra nåværende og tidligere ansatte, offisielle tjenestepersoner i Det hvite hus, til tilhengere og kritikere. En av kildene, som er en tidligere medarbeider, omtaler Harris som en bøllete sjef.

Det hvite hus vil ikke kommentere offisielt på leder-stilen til Harris, men talsperson Jen Psaki uttalte i forrige uke at det ikke er uvanlig at stabsansatte slutter og finner nye utfordringer «etter noen år» i Det hvite hus.

Les også: Flykter fra Støre - Høyre er landets største parti

Tidligere ansatte som jobbet for Harris før hun tiltrådte som visepresident, sier til The Washington Post at Harris sjelden leste gjennom forberedelsesnotater de hadde klargjort for henne, og at hun skjelte dem ut når hun senere framsto som uforberedt.

- Det er åpenbart at man ikke jobber med noen som er villig til å gjøre forberedelsene og arbeidet, sier en tidligere ansatt.

- Når det gjelder Kamala må man tåle en konstant flyt av deprimerende kritikk. I tillegg lider hun av dårlig selvtillit. På en måte gir man konstant støtte til en bølle, uten å vite helt hvorfor, sier den tidligere ansatte.

Avisen påpeker også at Harris hadde bare med seg to stabsansatte til Det hvite hus som hun har hatt et langvarig arbeidsforhold til. Til sammenligning er president Joe Biden omringet av ansatte han har jobbet med i mange tiår.

- Destruktivt mønster

Gil Duran er en tidligere strategisk rådgiver i Det demokratiske partiet. Han jobbet for Kamala Harris i 2013, men sluttet i jobben etter bare fem måneder. Nå langer han ut mot sin tidligere sjef, som han mener gjentar «et gammelt, destruktivt mønster».

- Hvem er de neste talentfulle menneskene som du henter inn for å brenne ut, og få dem til å late som at de slutter av positive grunner? sier Duran til The Washington Post.

Sean Clegg, som begynte å jobbe for Harris i 2008, sier det er en vesentlig forskjell på å være en tøff sjef og en sjef som hudfletter staben sin.

- Jeg har aldri opplevd så lenge jeg har jobbet med Kamala at hun har behandlet meg urettferdig. Har hun sagt klart ifra? Ja. Og blir folk ukomfortable av det til tider? Ja. Men hvis hun var en mann med hennes lederstil, ville hun hatt et TV-program kalt «The Apprentice», sier Clegg til The Washington Post.

Les også: Bombarderes med grønne budskap: Nå reagerer eksperter

- Blir hennes lederegenskaper urettferdig bedømt fordi hun er en kvinne, Løkke?

- Det er sant at kvinner blir bedømt annerledes enn menn på lederstil. Men det har vært beskyldninger om dette før. Hun er ikke kjent for å være en people's person, sier han.

Mjelde påpeker at visepresidentembetet er en krevende jobb.

- Visepresidentjobben er vanskelig, selv i gode tider. Den har så godt som ingen klart definerte arbeidsoppgaver. Amerikanske visepresidenter prøver å finne seg arbeidsoppgaver sammen med presidenten, der de er nyttige uten å ta glansen fra presidenten, sier Mjelde.

- Det er vanskeligere for Harris å være relevant, fordi Biden har mye mer erfaring enn henne. De hadde også ingen politisk fortid sammen, og hun angrep han krast og urimelig i primærvalgkampen. Så det er ikke så overraskende at ting ikke går på skinner, sier han.

Mjelde viser til debatten der Harris langet ut mot Biden i rase-spørsmålet, og sa hun ble krenket over Bidens omtale av et arbeidsforhold i fortiden til politikerkollegaer som var tilhengere av segregering.

Les også: Andre debatt mellom demokratenes presidentkandidater: Kamala Harris til angrep på Joe Biden

USAs første kvinnelige president?

Harris er historisk i den forstand at hun er USAs aller første kvinnelige visepresident. I lys av president Bidens høye alder (79), er det mange som påpeker at Harris er bare ett hjerteslag unna presidentembetet.

Selv om Biden utad gir signaler om at han vil stille til gjenvalg etter én periode i Det hvite hus, er det mange som tviler på at han faktisk mener alvor. Biden vil i så fall være 82 år gammel når han starter på sin andre periode.

Løkke tror ikke at Harris har noen reell sjanse til å overta stafettpinnen ved neste presidentvalg i 2024.

- Slik som situasjonen er nå, tror jeg ikke det. Det blir nok vanskelig for henne, sier Løkke.