RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyster situasjon for romfolket i Europa

Wien (NTB-AFP): Halvparten av romfolket i Europa mangler hjem med toalett, dusj eller strøm, viser en ny rapport. Bare et fåtall av de unge har dessuten utdanning ut over grunnskolen.

Rapporten, som er laget av FN, Verdensbanken og EU, ble lagt fram i Wien onsdag. Forfatterne skriver at bare 15 prosent av de unge i folkegruppen har yrkesskole eller videregående utdanning, mot over 70 prosent blant andre europeere med tilsvarende levekår.

- Resultatene av denne undersøkelsen gir et dystert bilde av situasjonen for romfolket i dagens EU-land. Vi må uten å nøle handle raskt og effektivt for å bedre forholdene, det fins ingen unnskyldning for å la være, sier EU-talsmann Morten Kjærum.

Hele 80 prosent av menneskene som rapportens forfattere har snakket med, lever under forhold som setter dem i fare for å bli rammet av ren fattigdom. I 40 prosent av tilfellene hadde minst én av personene i husholdningene måttet gå sulten til sengs den siste måneden.

Rapporten, som EUs direktorat for grunnleggende rettigheter FRA har bidratt til, skal danne grunnlag for EU-kommisjonens nye retningslinjer for politiske spørsmål som angår romfolket. Folkegruppen, som også unøyaktig kalles sigøynere, har ifølge FRA mellom 10 og 12 millioner medlemmer i Europa. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere