*Nettavisen* Nyheter.

Dyster spådom fra FN-eksperter

En gruppe FN-eksperter mener krisen i verdens uroområder kommer til å forsterke seg det neste halvåret. Det kommer til å bli behov for milliarder i humanitær hjelp.

I rapporten «Alert, Early Warning and Readiness Report» spår FN-ekspertene at Libya kommer til å falle fra hverandre, Burundi kan oppleve et nytt militærkupp, islamistiske militante vil ta flere områder i Afghanistan og Mali, og Etiopia vil ikke ha nok mat til å håndtere tørken.

Ifølge rapporten kommer de økte krisene til å føre til at hele 1,9 flere mennesker kommer til å trenge humanitær hjelp. Men det er likevel færre enn dem som kommer til å bli rammet av naturkaststrofer, spesielt som følge av El Niño, som har ført til tørke og oversvømmelser flere steder i verden.

Siste sjanse for Libya

FN-ekspertene mener at dersom FN ikke lykkes i å få til en politisk løsning mellom de to rivaliserende regjeringene i Libya, kan det resultere i at militæret tar makten.

– I fraværet av en anerkjent regjering, kan Libya stupe inn i en borgerkrig, noe som betyr at det ikke er noen sjanse til å få til en stabil situasjon eller en politisk løsning i nærmeste framtid, heter det i rapporten.

Andre steder i Afrika vil Nigeria og nabolandene streve med å stoppe massakre utført av ekstremistgruppa Boko Haram.

– Bortsett fra Boko Haram, bryter også lokale militære menneskerettighetene og utfører vold mot sivile, skriver FN-ekspertene.

Får få midler

Ekspertene mener også at det humanitære arbeidet i verden fortsatt vil ha for få midler og vil være under angrep, slik det skjedde i Kunduz i Afghanistan der Leger uten grensers sykehus ble ødelagt av bombing i oktober.

– Som angrepet på sykehuset i Kunduz viser, blir hjelpearbeideres arbeid stadig vanskeligere, står det i rapporten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.