Dyster statistikk for NATO i Afghanistan

Foto: BOB STRONG (Reuters)

Krigen i Afghanistan har nå kostet over 2000 utenlandske soldater livet. Ni av dem var norske. 

16.08.10 15:59

Det går fram av en oversikt utarbeidet av icasualties.org, et uavhengig nettsted som fører statistikk over drepte soldater i Irak og Afghanistan.

Ifølge nettstedet er 2002 utenlandske soldater drept i Afghanistan siden invasjonen høsten 2001.

1226 av de drepte var amerikanske soldater, mens britene har mistet 331 soldater i Afghanistan.

De øvrige 44 landene som bidrar med soldater i Afghanistan har til sammen mistet 445 soldater i landet.

Bekrefter drap på sivile
Mandag kommer også nyheten om at Nato innrømmer at fem sivile afghanere etter alt å dømme ble drept i et flyangrep i Helmand-provinsen.

Angrepet fant sted i Lashkar Gah-distriktet torsdag, etter at NATO-soldater på bakken ba om luftstøtte da de kom under ild av opprørere.

- Senere på dagen ble fire sårede og tre døde sivile afghanere tatt med til en veisperring i nærheten, der to av de sårede døde. De gjenværende to ble straks evakuert til en av våre medisinske fasiliteter, heter det i en kunngjøring fra NATO-styrken i landet.

- Det foreligger beviser for at det oppholdt seg sivile i bygningene som ble angrepet under koalisjonsstyrkenes operasjon, heter det videre.

- Vi beklager dette tragiske tapet av menneskeliv. Vårt hovedmål er å beskytte det afghanske folk og i dette tilfellet kan vi ha sviktet, innrømmer NATO.

General Stanley McChrystal innførte strengere restriksjoner for bruk av flyangrep under sin tid som USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.