Dystert fra Sverige

Livet er for kjipt i Sveriges minst populære politidistrikt.

23.06.08 15:53

Poliser - Sverige 2006. Sjanger: Krim. Med: Johan Hedenberg, Marie Delleskog, Mats Blomgren og Victoria Brattström. Premiere TV 2, mandag klokken 21.40.

Den svenske politiserien «Poliser» er en av TV2s seriesatsinger i sommer. I løpet av åtte episoder skal vi bli kjent med politibetjentene som jobber i Sveriges verste politidistrikt i den kjipe delen av Göteborg.

Dette er politidistriktet som har flest anklager om politivold mot seg, og Mariann blir ansatt som ny sjef for å rydde opp, og det er nok å ta i. I en bydel der de fleste hater politiet, og mange velger og ordne opp i ting selv, må betjentene ta for seg alt fra barnemishandling og vold i hjemmet til fyllekjøring og drap.

Går galt
For betjentene kan det ofte være vanskelig å skille jobb og privatliv, og de to sfærene blir blandet sammen oftere enn man skulle tro. Og da datteren til hovedpersonen Rolf blir mobbet, ranet og seksuelt trakassert går alt helt galt.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Serien er godt skrevet, og intrigene er spennende og troverdige og gir et godt innblikk i Göteborgs skyggeside. Sveriges Television, som står bak serien, har funnet kvalitetsskuespillere i alle ledd og Leif Lindblom har et godt grep om regien.

Inspirert av «Drapsavsnittet»
Serien kan minne om blant annet «NYPD Blue», og den danske serien «Anna Phil», der det også fokuseres mer på politibetjentene enn på oppklaringen av forbrytelser, samtidig som de framstår som realistiske og skitne i uttrykket. Manusforfatter Lars Lundström har sagt at han har latt seg inspirere av 90-tallsserien «Drapsavsnittet» (den amerikanske «Homicide» ikke Bård og Haralds tulleserie).

Alt dette er greit nok, men må alt være så deprimerende hele tiden? Her er det nemlig ikke måte på hvor trist alt skal være. Alle hovedkarakterene sliter med relativt store personlige problemer som alkoholisme, narkomane familiemedlemmer, døtre som er mobbeofre, kjipe kjærester og så videre, og så videre. I tillegg så regner det HELE tiden, og ingen setter pris på hjelp fra onkel politi.

Kjip stemning
Jeg satt hele serien med frykt i sjelen for hva som kom til å skje videre. Det kom i hvert fall ikke til å være noe koselig. På dette politikammerset går nemlig alt fra dårlig til verre, og uansett hva de gjør, så er det egentlig ingen som får det noe bedre. Og det er grunnen til at jeg kommer til å styre unna denne serien på mandagskveldene. Hvorfor skal man bruke tiden sin på å se at andre har det kjipt hele tiden.

Andre serier i samme sjanger, som førnevnte «NYPD Blue» og «Anna Phil» har nemlig klart å holde balansen ved å legge inn et par pauser innimellom der ting kanskje går litt bedre, et par komiske hendelser, eller rett og slett en sympatisk rollefigur eller to. «Poliser» har ikke dette, og er dermed tung kost i sommervarmen.

Nei takke meg til danskenes superserie «Mordkommisjonen» på DVD.

Se «Poliser» på TV 2 mandag klokken 21.40

Går du glipp av en episode av «Poliser» kan de se episodene på Sumo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag