*Nettavisen* Nyheter.

Dystre koronatall for Trump - tre måneder før valget

HÅPER PÅ VAKSINE: Dødstallene i flere delstater nådde denne uken rekordnivåer, mens president Donald Trump varsler at innsatsen for å utvikle en vaksine har høyeste prioritet. Bildet viser Trump på en pressekonferanse tirsdag.

HÅPER PÅ VAKSINE: Dødstallene i flere delstater nådde denne uken rekordnivåer, mens president Donald Trump varsler at innsatsen for å utvikle en vaksine har høyeste prioritet. Bildet viser Trump på en pressekonferanse tirsdag. Foto: Jim Watson (AFP)

Ifølge Johns Hopkins-universitetet ble det registrert nesten 1592 korona-dødsfall det siste døgnet i USA, det høyeste tallet på over to måneder.

29.07.20 12:06

I løpet av det siste døgnet ble det også registrert mer enn 60.000 nye korona-tilfeller rundt om i landet, opplyser Baltimore-universitetet.

USA har siden pandemiens utbrudd registrert 4,3 millioner smittetilfeller, og nesten 150.000 dødsfall.

Les også: Belgia: Her tester i snitt 327,7 personer positivt hver dag

Dette er dystre tall for USAs president Donald Trump tre måneder før valget. Presidenten er gjentatte ganger blitt kritisert for sviktende krisehåndtering på føderalt nivå. Trumps budskap er at redningen kan være nær i form av en vaksine, «en Kina-virus-vaksine», som han selv omtaler det som på Twitter.

- Håpet er at dette kan være på plass til høsten, og her kommer Trumps erfaring som businessmann til nytte, uttalte pressesekretær Kaleigh Mcenany nylig overfor Fox News, et nyhetsinnslag Trump selv har valgt å dele på Twitter.

Klikk her for å se koronakartet for USA på Johns Hopkins-universitetet.

Klikk på bildet for å forstørre. På Johns Hopkins-universitetets koronakart kan du se i hvilke stater og byer i USA dødstallene er høyest .

DYSTRE TALL: På Johns Hopkins-universitetets koronakart kan du se i hvilke stater og byer i USA dødstallene er høyest (mørk farge). Foto: (Johns Hopkins University)

Rekordtall i flere delstater

En rekke stater i sør og vest, Arkansas, California, Florida, Montana, Oregon og Texas, rapporterte tirsdag rekordtall i antall døde, melder nyhetsbyrået Reuters.

Helsemyndighetene i delstaten California sier spansktalende, som utgjør mer enn en tredel av innbyggerne, har 56 prosent av smittetilfellene og 46 av dødsfallene. Smitten brer seg nå i jordbruksområdene i Central Valley og legger hardt press på sykehusene. Tirsdag rapporterte California 171 koronadødsfall.

Utviklingen har gitt ny fart i debatten om gjenåpning av skolene de neste ukene, melder Reuters. President Donald Trump og hans administrasjon har presset på for at elever og studenter skal kunne vende tilbake til skoler og universiteter, mens flere nå innser at skoleåret vil starte på nett og at det blir lite folk å se på campus. I storbyområder i Texas, blant annet i Houston og Dallas, har lokale skoleledere gitt ordre om at skolestart med klasser skal utsettes, melder Reuters.

Den nye bølgen av smittetilfeller og koronadødsfall i USA øker også bekymringen for at USA ikke har lagt det verste bak seg av økonomiske ringvirkninger.

Klikk på bildet for å forstørre. TOPP I JULI: Smittetall fra delstaten Texas, som nådde en foreløpig topp 16. juli. Så langt er det rapportert om 394.265 smittetilfeller i delstaten og 5877 døde. Tirsdag ble det meldt om 8342 nye tilfeller.

TOPP I JULI: Smittetall fra delstaten Texas, som nådde en foreløpig topp 16. juli. Så langt er det rapportert om 394.265 smittetilfeller i delstaten og 5877 døde. Tirsdag ble det meldt om 8342 nye tilfeller. Foto: (Johns Hopkins University)

Forhandler videre om krisepakke

Det meldes om fortsatt stor avstand mellom Demokratene og Republikanerne i forhandlingene om ny koronakrisepakke.

Republikanerne la mandag fram sitt forslag om en ny krisepakke på 1000 milliarder dollar, mens Demokratene har foreslått å bruke tre ganger så mye.

Etter to dager med forhandlinger mellom Demokratene i Kongressen og Det hvite hus, er det en lang vei å gå til enighet.

Internt blant republikanerne er det også stor uenighet om hvor mye som skal brukes, og på hva. Den konservative fløyen ber om brems i pengebruken, melder NTB via AFP.

- Trump-administrasjonen og speaker Pelosi spiller ekle spill med pengene til barna våre, sier den republikanske senatoren Ben Sasse.

Samtidig avviser republikanernes majoritetsleder Mitch McConnel forslaget fra Det hvite hus' om å inkludere store summer til militæret og byggingen av et nytt FBI-hovedkvarter i krisepakken.

Trump hyllet omstridt lege og forkynner

President Donald Trump er i trøbbel etter å ha delt en video fra Houston-legen Stella Immanuel. På en pressekonferanse tirsdag kalte Trump henne «spektakulær» og «en viktig stemme».

I videoen som Trump delte og som senere ble slettet hevder Immanuel og flere andre leger at munnbind er unødvendige og at malariamedisinen hydroksyklorokin er kuren mot korona. I beskrivelsen het det at den avslørte «den største skandalen i moderne amerikansk historie».

- Jeg kom hit til Washington D.C. for å fortelle Amerika; ingen behøver å bli syke. Viruset kan kureres. Kuren heter hydroksyklorokin, sink og Zithromax, sier Immanuel i videoen Trump delte, ifølge en faktasjekk fra nyhetsbyrået AFP.

Klikk på bildet for å forstørre. OMSTRIDT LEGE: Hydroksyklorokin virker, sier legen Stella Immanuel i denne Twitter-videoen, der hun ber pasienter stå fram og fortelle om sine erfaringer med denne behandlingen.

OMSTRIDT LEGE: Hydroksyklorokin virker, sier legen Stella Immanuel i denne Twitter-videoen, der hun ber pasienter stå fram og fortelle om sine erfaringer med denne behandlingen. Foto: Faksimile

Immanuel er blitt anklaget for både å tro på heksekraft og et hemmelig vaksinasjonsplott som skal gjøre at folk blir ikke-religiøse, melder NTB via AFP.

Tidlig i pandemiens fase ble det undersøkt om medisinen hydroksyklorokin kunne benyttes mot koronaviruset. Kliniske forsøk viser imidlertid at medisinen har liten effekt på sykdomsforløpet, og bruken frarådes i USA på grunn av mulige bivirkninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag