Den nå 51 år gamle mannen fra Iran er i Oslo tingrett dømt til åtte måneder fengsel og til å betale 45.000 kroner i erstatning til den 82 år gamle mannen. Angrepet skjedde ved en trikkeholdeplass i Prinsens gate i Oslo sentrum en fredag ettermiddag i oktober 2020. Takket være et vitne som tok bilde av gjerningsmannen etter hendelsen, ble han pågrepet noen dager senere.

51-åringen har nektet straffskyld og anket dommen, sier forsvarer Brynjar Meling til Nettavisen.

Opptakten til hendelsen var en vanlig av- og påstigning på trikken ved en trikkeholdeplass. 51-åringen skulle på trikken, da den 82 år gamle mannen skulle av. Oslo tingrett legger til grunn at det ble trangt og noe knuffing i døråpningen fordi flere personer, blant andre 51-åringen, gikk på trikken før alle hadde gått av - blant dem 82-åringen.

Ulike historier

I døråpningen dultet de to borti hverandre. I følge 51-åringen hadde den eldre mannen fornærmet ham med stygge ord. Blant annet skal han ha sagt at han var «en jævla utlending».

Les også: Kvinne mishandlet ukjent 93-åring - slapp fengsel

Ifølge 51-åringen så dyttet han bort den eldre mannen for å avslutte munnhuggeriet som oppsto.

- Han erkjenner ikke straffeskyld for skadefølgen. Han beklager veldig at det gikk så ille med fornærmede, og tanken slo ham ikke at det kunne medføre skade. Slik han forklarer det, skjøv eller dyttet han bort den eldre herren for å avslutte munnhuggeriet som skjedde i døråpningen på trikken, sier Meling.

«Tiltaltes forklaring om hva som var foranledningen til denne hendelsen fremstår derimot ikke som troverdig, og basert på den øvrige bevisførsel finner retten at tiltaltes forklaring på dette punkt kan utelukkes» står det i dommen.

Både fordi denne forklaringen først kom en stund etter at han ble pågrepet, og fordi vitner på stedet beskrev et annet hendelsesforløp. De fortalte at 51-åringen var aggressiv i samtalen, mens den eldre mannen var rolig og behersket.

- Løp etter 82-åringen

Ifølge 82-åringen og andre vitner, skal hendelsesforløpet ha vært en annen: 51-åringen skal ha reagert kraftig og kjeftet på den eldre mannen, som svarte at det er vanlig at passasjerer går ut av trikken før de som skal inn på trikken, går inn.

Etter møtet mellom de to, skal den eldre mannen ha fortsatte bort fra trikkeholdeplassen. Flere vitner har forklart at 51-åringen ble svært sint etter samtalen, og klarte ikke å legge hendelsen bak seg.

Istedenfor løp han etter mannen og dyttet ham med full kraft i bakken bakfra. 51-åringen gikk deretter om bord i trikken og forlot åstedet med den. 82-åringen ble kjørt til legevakt av ambulanse som ankom kort tid etterpå.

Sprutet blod

Et vitne fortalte i retten at «tiltalte plutselig begynte å løpe etter fornærmede. Tiltalte hadde videre full løpefart da han dyttet fornærmede i ryggen med begge hendene. Fornærmede falt rett i bakken. Han klarte å ta seg litt for med en arm, men hodet smalt i fortauet. (Vitnet) så at det sprutet blod fra kutt i hans panne og hånd» står det i dommen.

Artikkelen fortsetter under Nettavisens uhøytidelige meningsmåling.


Vitnet så at mannen fikk hjelp, og gikk deretter på trikken, fast bestemt på at mannen ikke skulle slippe unna med ugjerningen. På trikken gikk hun opp til mannen og tok bilde av ham, slik at politiet skulle identifisere ham. «Bildet viser at tiltalte sto i en aggressiv posisjon. (Vitnet) har videre forklart at tiltalte gjorde et utfall mot henne» skriver tingretten.

Les også: Tenåringsjente overfalt av jentegjeng

Mannen ble altså identifisert og arrestert få dager etter hendelsen.

51-åringen kom til Norge i 2005 og mistet arbeidstillatelsen i 2010/2011, etter å ha fått avslag på sine asylsøknader. Hvorfor han ennå var i Norge, står det ikke noe om i dommen.

Forsvarer Meling sier at han ikke kjenner asylsaken så godt, men vet at mannen er definert som ureturnerbar til Iran, og derfor er i Norge selv om han har fått avslag på asyl.