Gå til sidens hovedinnhold

E. coli-frykt i to barnehager

12 barn har blitt syke denne uka.

Folkehelseinstituttet har denne uka fått varsel om utbrudd av mage-tarminfeksjon i en barnehage på Vestlandet og en barnehage på sentrale deler av Østlandet.

- I den ene barnehagen har ni vært barn syke, i den andre tre barn. To av barna har vært innlagt i sykehus. Ett barn har fått påvist infeksjon med E. coli, men typen av E. coli er foreløpig ukjent, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider torsdag kveld.

Kommunehelsetjenesten og Mattilsynet samarbeider nå med Folkehelseinstituttet om å finne ut hva slags smittestoff som har gitt sykdom og hvordan utbruddene har oppstått.

- På grunn av tilfellene de siste månedene med alvorlig sykdom etter E. coli-smitte, har vi bedt leger og foreldre være ekstra årvåkne og varsle slike hendelser til oss tidlig. Når vi får slike varsler, viser det at systemet fungerer, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

- Sjeldent alvorlig
Hvert år opplever norske barnehager utbrudd av omgangssyke med oppkast og diare. Det er sjeldent at disse hendelsene fører til alvorlig sykdom.

- Så langt har vi ikke holdepunkter for at disse to utbruddene har noe med E. coli-utbruddet å gjøre. Vi etterforsker likevel utbruddene grundig slik at vi har all nødvendig informasjon dersom laboratorieanalysene av barnas prøver skulle vise at sykdommen skyldes den samme E. coli som har gitt alvorlig sykdom hos flere barn denne vinteren, sier Aavitsland.

Det kan ventes svar på laboratorieprøver mot slutten av neste uke.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden