Gå til sidens hovedinnhold

E-post-hacking skaper klimatrøbbel

Den såkalte «Climategate»-skandalen skaper problemer på klimatoppmøtet i København.

Det har i lang tid gått rykter om falsk forskning i klimasammenheng, der det snakkes om at klimaforskere forfalsker tallmateriale for å ha oppsiktsvekkende funn å vise fram. Årsaken er ifølge skeptikerne at de som legger fram oppsiktsvekkende resultater er det eneste som får støtte for sin forskning.

Denne typen rapporter har derimot aldri blitt lagt spesielt vekt på. Selv ikke da Al Gores Oscar-belønnede dokumentarfilm ble plukket fra hverandre grunnet bruk av feilaktige påstander ble det særlig oppstyr.

Hackere tog grep
Men det var fram til hackere lakk over 3000 e-poster og dokumenter til fremtredende klimaforskere, som de hadde hentet ut av en server ved universitetet East Anglia ble hacket for rundt tre uker siden.

Les også: Hacket server for å avdekke klimabløff

I e-postene kommer det fram informasjon som tyder på at selve grunnmateriale som er basisen for utregninger av global oppvarming er forfalsket.

En av e-postene inneholder blant annet ordet «Trick» (knep, skrøne red.anm.) og har dermed skapt inntrykk av at temperaturmålingene dreier seg om en bløff.

«Jeg har nettopp blitt ferdig med Mikes ”Nature trick” (Natur-knep/skrøne red.anm.) ved å tilføye de ekte temperaturene til hver av seriene de siste 20 årene, og fra 1961 slik at Keith kan skjule tilbakegangen,»” lyder én av e-postene som er datert november 1999.

Watergate-skandale
Professor Olav Martin Kvalheim på Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen har tidligere omtalt avsløringen som klimaets Watergate-skandale.

- Det gjør jeg fordi dette dreier seg om toppene som leverer forskningsrapporter til FNs klimapanel, har skapt seg fullstendig kontroll over prosessen med å formidle at CO2 er den store synderen, og at alt som strider med dette holdes utenfor, sier Kvalheim til Nettavisen.

Les også: - Klimaets Watergate-skandale

Avsløringen har internasjonalt nå bare fått stempelet «climategate» - etter den politiske avsløringen som til slutt førte til at Richard Nixon måtte trekke seg som USAs president.

Skaper problemer
Onsdag gikk tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin ut i Washington Post og ba Obama om å boikotte klimatoppmøtet i København på grunn av det hun omtaler som diskusjoner basert på «agendadrevet vitenskap».

Politico melder at saken nå begynner å få så stor oppmerksomhet at det skaper problemer på nettopp dette toppmøtet. Ifølge nettstedet har en rekke FN-topper gang på gang denne uken opplevd å måtte forsvare vitenskapen som ligger til grunn for samtalene som en har på møtet.

- Vi vet at skeptikere har forsøkt, og vil fortsette å forsøke, å så usikkerhet rundt vitenskapen rundt klimaforandringer, sier Lisa Jackson sjefen for det amerikanske forurensningstilsynet (EPA).

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har også blitt påvirket av lekkasjen, men forsøker å avvise det hele. Han hevder ifølge Politico at det ikke er noe i e-postene fra de prominente forskerne som skaper tvil rundt årsakene og effektene av klimaendringer.

I stedet påstår han at klimaendringene foregår «mye, mye raskere enn vi tidligere har trodd, og at menneskene er den primære årsaken».

Går til motangrep
Verdens metrologiske organisasjon la tirsdag fram nye tall, sammen med det britiske metrologiske instituttet, som viser at dette tiåret er det varmeste i historien.

- Disse tallene viser at verden fortsetter å se at temperaturene stiger, der hovedårsaken er utslippet av klimagasser, og som tydelig viser at argumentet med at global oppvarming har stanset opp er feil, sier de to instituttene i en uttalelse.

En mulighet til å forklare forskningen
Kommunikasjonssjef Robert Watt ved Stockholm Environment Institute mener på sin side at Climategate-avsløringen er en gylden mulighet for å forklare forskningen som gjøres på global oppvarming.

Han innrømmer likevel at det har blitt et litt kinkig problem for forskerne, der folk i stadig større grad stiller spørsmål ved de rapportene som kommer.

Lederen for WWFs klimainitiativ er bare irritert over det hele.

- Jeg synes dette er en komplett irriterende distraksjon, sier Kim Carsensen.

- Det er åpenbart at dette er gjort for å svartmale klimaforskningen. Det er en bløff. Det er ingen substans i det, det er en stor distraksjon sier han.

Skal granskes
Så gjenstår det å se om e-postene er tatt ut av kontekst for å skape forvirring, eller om det er avsløringen av en av tidenes største skandaler. Til tross for Ban Ki-moons krasse avvisning av innholdet i e-postene, så sier Lederen for FNs klimapanel (IPCC), Rajendra Pachauri, at påstandene skal granskes.

- Vi vil absolutt se på saken og deretter ta stilling. Vi ønsker absolutt ikke å feie noe under teppet. Dette er et alvorlig tema og vi vil undersøke det i detalj, sier han.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken