RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FLYANGREP IKKE NOK: Store bakkestyrker må til for å beseire IS i Syria og Irak, flyangrep alene er ikke nok, mener etterretningssjef Kjell Grandhagen. Foto: Reuters / NTB scanpix
FLYANGREP IKKE NOK: Store bakkestyrker må til for å beseire IS i Syria og Irak, flyangrep alene er ikke nok, mener etterretningssjef Kjell Grandhagen. Foto: Reuters / NTB scanpix

E-sjefen: IS kan bare beseires med store bakkestyrker

Sist oppdatert:
IS kan ikke beseires med flyangrep alene, mener etterretningssjef Kjell Grandhagen, som er enig med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

– Det er ganske åpenbart at å bekjempe IS fra luften ikke kan gi de resultatene man håper på, sier Grandhagen til NRK.

Bakkestyrker må til dersom man skal gjøre seg håp om å beseire den militante islamistgruppen som nå kontrollerer store deler av Irak og Syria, mener han.

Utrolig vanskelig

– Det er vanskelig å se for seg at du kan tvinge IS ut av de områdene de kontrollerer uten bakkestyrker. De er infiltrert med sivilbefolkningen hele veien. Det gjør det utrolig vanskelig å gjennomføre presise operasjoner som svekker kapasiteten deres over tid, sier Grandhagen.

Han deler syn med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og den tidligere lederen for FNs observatørstyrke i Syria, generalløytnant Robert Mood.

Løser ikke noe

– En seier over IS og stabilisering av konfliktområdene i Irak og Syria krever like stor innsats som i Afghanistan, sa Diesen til Klassekampen nylig.

– Det er riktig at luftmakt alene ikke løser noe. Skal du oppnå resultater, må du inn med bakkestyrker. I Syrias tilfelle snakker vi om store bakkestyrker, sa Mood til Dagbladet. .

USAs president Barack Obama har tidligere slått fast at det ikke er aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker til Syria. Hvem som eventuelt skal ta opp kampen mot IS på bakken, er derfor høyst usikkert.

Flymotstand

USA ba tidligere i måneden Norge bidra med kampfly i luftkrigen mot IS, noe flere partier på Stortinget har uttrykt stor skepsis til.

Også blant folk flest er motstanden mot å sende kampfly til Syria stor, viser en fersk meningsmåling respons har utført for Aftenposten og Bergens Tidende.

50 prosent av de spurte er negative til å sende kampfly, 30 prosent er positive, mens 20 prosent er usikre. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere