RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

E-tjenesten bekrefter at Norge deler data med USA

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Sjefen for E-tjenesten bekrefter at norsk etterretning overvåker mobiltrafikk i konfliktområder i utlandet og deler data med NSA.

Dagbladet skriver tirsdag at den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha samlet trafikkdata om 33 millioner mobilsamtaler i Norge. Men dette stemmer ikke, ifølge E-tjenesten.

- Tallene Dagbladet fremstiller, dreier seg ikke om norske trafikktall, men om trafikk i konfliktområder utenlands. Dette er informasjon den norske etterretningstjenesten deler med utenlandske samarbeidspartnere, også NSA, sa sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, på en pressekonferanse om overvåkingssaken tirsdag.

Ifølge Grandhagen dreier det seg om norsk etterretnings egen innsamling av data til støtte for Norges militære operasjoner i konfliktområder utenlands, samt innsamling relatert til internasjonal terrorisme - også dette utenlands.

- Dette er en virksomhet som for etterretningstjenestens del er hjemlet i norsk lov, det dreier seg ikke om innhenting mot norske borgere overhodet, sa han.

- Når det gjelder øvrig deler av amerikansk etterretningsvirksomhet, så har ikke vi grunnlag for å uttale oss noe nærmere om det, men vi har heller ingen informasjon som tilsier at amerikanerne driver en slik virksomhet i eller rettet mot Norge. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere