*Nettavisen* Nyheter.

EA dropper Taliban i «Medal of Honor»

- Av respekt for amerikanske soldater og familier, sier Electronic Arts.

06.10.10 08:11

Flerspilleren i det kommende skytespillet «Medal of Honor» er omstridt allerede før spillet er i salg. Grunnen er at du kan spille mot og som Taliban.

De fleste tilbakemeldinger skal ha vært positive, men EA har besluttet å gi fienden et nytt navn av respekt for amerikanske soldater og familier, skriver Electronic Arts' Greg Goodrich i spillets offisielle blogg.

Spillere vil nå enten spille som amerikanske soldater eller som «The Opposing Force».

- Vi gjør denne endringen for menn og kvinner som tjenestegjør i militæret og for familiene som har måttet betale den ultimate offerpris - denne spillserien vil aldri med vilje vise respektløshet overfor dere, skriver Goodrich.

Dette er første gang EA har bekreftet at det er mulig å spille som Taliban i «Medal of Honor», selv om utvikleren DICE har kommentert det kontroversielle valget tidligere.

Som Thomas Heger skriver i sin sniktitt av «Medal of Honor», balanserer enspillerdelen på grensen til det politisk ukorrekte. Men når det gjelder flerspilleren befinner EA og den svenske utvikleren Dice seg et godt stykke over grensen.

- Du kan faktisk selv innta rollene til USA-hatende, jihad-proklamerende geitebønder mot «semper fi!»-kåte marinesoldater, skriver Heger i et forsøk på kapre essensen i spillet.

Og det er ikke bare selve den pågående konflikten hvor også norske soldater har mistet livet, som kan oppfattes på kanten. Spillet synes også å være høyst ubalansert.

- Hvilken side velger du i «Medal of Honor»? De med småpistoler og gaffateipet AK47-gevær, eller dem med F22-kampfly og M4A1-gevær med «SOPMOD»-pakke, inkludert «Rail Interface System» og Trijicon ACOG 4x-zoom? spør Heger.

Journalist Dan Whitehead i nettsiden Eurogamer opplever også ubehag i møte med flerspilleren i «Medal of Honor».

- Dette er en virkelig krig som pågår akkurat nå, det utgytes ekte blod, og å simulere det i en skytefest mens man blir belønnet for antall drap på rad... Vel, det er bare noe ekkelt med det, skriver han i sin forhåndsomtale av spillet.

Dice har tidligere forsvart spillets innhold med at det tross alt bare er et spill.

- Jeg synes det er et rettferdig poeng å trekke fram. Vi rører opp en del følelser, skjønt de dreier seg ikke om krigen, men om soldatene. Vi slipper ikke unna stedet for handlingen og hvem fraksjonene er, men til syvende og sist er det et spill, så vi provoserer og dytter ikke på altfor hardt, sier produsent Patrick Liu i Dice i et intervju med det offisielle Playstation-magasinet, ifølge Connected Consoles.

Spillet slippes til PC, PS3 og Xbox 360 12. oktober 2010. «Medal of Honor» er det første spillet i serien som er satt i moderne krigshistorie. Tidligere utgivelser har vært konsentrert rundt hendelser i den 2. verdenskrig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.