*Nettavisen* Nyheter.

Ebba Busch Thor åpner for samarbeid med Sverigedemokraterna

BRYTER REKKEN: De andre partiene i den svenske riksdagen har vært enige om å holde armlengdes avstand til Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna. Nå bryter Kristdemokraterna og deres leder Ebba Busch Thor rekken og åpner for samtaler med partiet på ytterste høyre fløy. Foto: Facebook

Kristdemokraterna i Sverige åpner opp for politiske samtaler med Sverigedemokraterna.

21.03.19 15:54

OSLO (Nettavisen): Kristdemokraternas leder, norskættede Ebba Busch Thor, åpner for politiske samtaler med partiet på ytre høyre fløy i svensk politikk; Sverigedemokraterna. Samtidig understreker hun at det ikke er snakk om en ny blokkdannelse, melder SVT og andre svenske medier torsdag.

Les også: Sveriges nye regjering presenteres

Før valget snakket Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson gjentatte ganger om Moderaterna, Kristdemokraterna og SD som den «naturlige konstellasjonen», en drøm han ikke fikk oppfylt tross 17,53 prosent oppslutning. (Se Nettavisens intervju med Åkesson under valgkampen i videovindu lenger ned). Både Moderaterna og Kristdemokraterna lukket døra for et slikt samarbeid og unngikk dermed heller ikke at Socialdemokraterna igjen fikk statsministeren. Nå setter altså Kristdemokraterna døra åpen for samtaler med Jimmie Åkessons fløyparti.

Se også: Valgresultatet i Sverige 9. september 2018

Klikk på bildet for å forstørre.

Ebba Busch Thor, leder for Kristdemokraterna i Sverige. Foto: Jonathan Nackstrand (AFP)

- Uenige om hovedlinjer

- Våre partier kan, uansett hvor uenige vi er om politikkens hovedlinjer, også finne fellesnevnere, skriver Ebba Busch Thor i et åpent brev på partiets hjemmeside og på sine egen Facebook-side med overskriften «Kristdemokraternas rolle i en ny parlamentarisk situasjon».

Her beklager hun at samarbeidet på borgerlig side sprakk, noe som ledet til Januaravtalen mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna.

- Vi kristdemokrater håper at det i framtida igjen skal bli mulig å utøve borgerlig samarbeidspolitikk i Sveriges riksdag, på samme måte sm det i dag utøves borgerlig samarbeidspolitikk i en rekke kommuner og landsting, skriver Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor beskriver et aktivt og nært samarbeid med Moderaterna i opposisjon og at partiet i framtida håper på en felles koalisjon med Centerpartiet og Liberalerna. Hun sier partiets nye linje framover åpner for er et sak til sak-samarbeid med både Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Les hele innlegget fra Ebba Busch Thor nederst i saken.

Liberalerna: - Sørgelig

Liberalernas avtroppende leder Jan Björklund var raskt ute på Twitter og kommenterte Ebba Busch Thors utspill:

- SD er et høyrenasjonalistisk parti som er skapt av den svenske nynazismen. Sørgelig at KD åpner for forhandlinger. Sannsynligvis det første skrittet mot den konservative blokken som SD drømmer om, skriver han.

- Et historisk feilgrep av KD å åpne for forhandlinger og avtaler med SD, et fremmedfiendtlig populistparti med røtter i nynazismen. Jeg er dypt skuffet, kommenterer Centerpartiets leder Annie Lööf på Twitter.

7. september i fjor intervjuet Nettavisen SD-leder Jimmie Åkesson i Falkenberg. Du kan se intervjuet her:

Åkesson: - Klokt og modig

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sier torsdag dette om utspillet fra Kristdemokraternas leder:

- Klokt og modig resonnert av Eba Busch Thor og KD. Et naturlig steg gitt det nye politiske landskapet som har tatt form. Jeg ønsker utviklingen velkommen og ser fram mot fruktbare samtaler når det blir aktuelt, skriver han i et svar på Facebook-posten fra Ebba Busch Thor, ifølge Expressen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Klokt og modig, kommenterer SD-leder Jimmie Åkesson om utspillet fra Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.