RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sykepleier Teresa Romero Ramos (44) ble smittet med det dødelige viruset da hun pleiet to misjonærer som hadde vært i Vest-Afrika. Her er hun avbildet med hunden sin, som ble avlivet i frykt for at den også var smittet av ebola.
Sykepleier Teresa Romero Ramos (44) ble smittet med det dødelige viruset da hun pleiet to misjonærer som hadde vært i Vest-Afrika. Her er hun avbildet med hunden sin, som ble avlivet i frykt for at den også var smittet av ebola. Foto: Handout (Reuters)

Ebola-frykten stiger i Europa

Sist oppdatert:
Flere ebolarelaterte hendelser torsdag.

Torsdag kveld kom det meldinger om flere ebolareltarte hendelser, som indikerer at ebola-frykten er helt reell i Europa.

  • Den spanske sykepleieren som er smittet av ebola, er blitt dårligere og står i fare for å dø, ifølge spanske myndigheter. 
  • En britisk mann som mistenkes å ha vært smittet med ebolaviruset, er død i Makedonia. Hotellet han bodde på, er blitt stengt av, opplyser helsemyndighetene.
  • Storbritannia innfører en utvidet medisinsk sjekk for passasjerer som kommer til britiske flyplasser og togstasjoner fra ebolarammede områder i Vest-Afrika.
  • Franske myndigheter sperret av en bygning i nærheten av Paris på grunn av mistanke om ebolasmitte. Det viste seg å være falsk alarm.
  • I Praha ble en tsjekkisk mann innlagt på sykehus med symptomer på ebola.
  • Også i Norge ligger en kvinne på sykehus etter å ha blitt smittet av ebola i Sierra Leone.

Eksperter mener det er overveiende sannsynlig at ebolaviruset vil nå flere europeiske land i løpet av oktober. I Vest-Afrika har utbruddet hittil krevd over 3.800 liv.

Sykepleier verre
Den spanske sykepleieren som er smittet av ebola, er blitt dårligere og står i fare for å dø, ifølge spanske myndigheter. Kritikken mot myndighetene øker.

– Hennes kliniske tilstand er forverret, men jeg kan ikke gi flere opplysninger ettersom pasienten ikke ønsker det, opplyste Yolanda Fuentes ved sykehuset Carlos III i Madrid torsdag.

Senere samme dag sa imidlertid lederen for de regionale myndighetene i Madrid at tilstanden til Teresa Romero er kritisk.

LES OGSÅ:- Ebolasmittet sykepleier behandlet med paracet

– Hun er nå veldig syk, og livet hennes er i alvorlig fare på grunn av viruset, sa Ignacio Gonzalez.

Seks personer er innlagt på sykehuset i full isolasjon som følge av at den 44 år gamle sykepleieren fikk påvist viruset mandag. Blant de seks er kvinnens ektemann.

Romero ble syk etter at hun deltok i behandlingen av to eldre spanske misjonærer som ble smittet av ebola i Vest-Afrika. Begge to døde.

Nesten 3.900 mennesker er nå døde i det verste ebolautbruddet noensinne. Det er ingen tegn til at epidemien er i ferd med å komme under kontroll, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).


Saken har ført til bekymring for at sykdommen kan spre seg i europeiske land, og den har også ført til sterk kritikk av spansk helsevesen og nedskjæringene som har fulgt i kjølvannet av den økonomiske krisen.

Parra er nå blant dem som er isolert i Madrid ettersom det er fare for at også han er smittet. Ytterligere 84 mennesker overvåkes for mulige tegn på smitte, skriver The Guardian.

Storbritannia innfører ebolasjekk
Storbritannia innfører en utvidet medisinsk sjekk for passasjerer som kommer til britiske flyplasser og togstasjoner fra ebolarammede områder i Vest-Afrika.

Den utvidede sjekken vil i første omgang bli innført ved flyplassene Heathrow og Gatwick i London og ved Eurostars togstasjoner, og den skal gjelde for passasjerer som har reist ut fra Liberia, Sierra Leone og Guinea, opplyser den britiske regjeringen.

LES OGSÅ: - Så mye vil ebola koste verden

Disse passasjerene vil blant annet bli spurt om hvilke reiser de har gjort den siste tiden og hvem de har vært i kontakt med. Det kan ved behov også bli foretatt medisinsk undersøkelse av passasjerene, og denne sjekken blir utført av helsepersonell i stedet for grensevakter.

Passasjerene vil også få råd om hva de skal foreta seg dersom de på et senere tidspunkt utvikler symptomer på ebolasmitte.

Eksperter ved Northeastern University i Boston har ifølge den britiske avisa The Independent beregnet at det er 50 prosents sjanse for at ebolaviruset vil spre seg til Storbritannia innen utgangen av oktober. Årsaken er flytrafikken til og fra de ebolarammede vestafrikanske landene.

Norge avventer situasjonen
Torsdag kveld får Nettavisen opplyst av Helsedirektoratet, og helsedirektør Bjørn Guldvog, at de har registrert tiltakene som er iverksatt på flere flyplasser i USA, og på flere flyplasser og jernbanestasjoner i Storbritannia, i håp om å oppdage personer som kan være ebola-smittet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

- Den faglige tilrådningen fra Folkehelseinstituttet er at dette har vært lite virksomt. Vi har avtalt et møte med Folkehelseinstituttet fredag for å ta opp disse temaene. Da har vi forhåpentligvis enda mer informasjon, sier han til Nettavisen.

Antatt ebolasyk brite døde i Makedonia
En britisk mann som mistenkes å ha vært smittet med ebolaviruset, er død i Makedonia. Hotellet han bodde på, er blitt stengt av, opplyser helsemyndighetene.

Avdøde hadde reist til Makedonias hovedstad Skopje fra Storbritannia 2. oktober. Torsdag ble han i all hast sendt til sykehus med høy feber, indre blødninger og hyppige brekninger. Tilstanden hans forverret seg raskt, og han døde noen timer senere.

– Alt dette er symptomer på ebola, noe som økte mistanken om at denne pasienten var smittet, sier Jovanka Kostovska, overlege ved den makedonske kommisjonen for infeksjonssykdommer.

LES OGSÅ:Brende reiser til ebola-rammede områder

Prøver som ble tatt av den avdøde briten, er sendt til Tyskland for analyse. Det er ikke kjent når resultatet av disse blir klare. Det er heller ikke klart hvor mannen eventuelt hadde pådratt seg smitten.

En annen britisk statsborger har også symptomer på virussmitte, sier en makedonsk tjenestemann torsdag kveld. Denne briten befinner seg nå på hotellet som er sperret av, sammen med de hotellansatte.

Samtidig som myndighetene kunngjorde de nye sjekkerutinene, kom det melding om at en britisk statsborger som hadde symptomer på ebola, er død i Makedonia.

Falsk ebolaalarm i Paris-forstad
Franske myndigheter har opphevet avsperringen av en boligblokk utenfor Paris etter at den først ble sperret av på grunn av mistanke om ebolasmitte.

LES OGSÅ:- Overrasker meg at folk kan gå så langt

Boligblokken i forstaden Cergy-Pontoise nordvest for Paris ble sperret av torsdag kveld etter frykt for at en mann med opphav fra Guinea hadde fått influensalignende symptomer som kunne ligne på ebolasmitte.

Men kort tid etterpå ble det fastslått at det ikke dreide seg om ebola, og lokalmyndighetene fjernet sperringene. 

(saken fortsetter under)

Mann testes for ebola i Tsjekkia
En tsjekkisk mann er innlagt på sykehus i Praha med symptomer på ebola, opplyser en talsmann for sykehuset.

Mannen har nylig vært på reise i Liberia og er nå lagt i isolat på Bulkova-sykehuset i den tsjekkiske hovedstaden.

Blodprøver som er tatt av mannen, er sent til analyse i Tyskland, og svaret på prøvene vil være klare fredag, opplyser sykehuset torsdag.

Viruset, som spres via direkte kontakt med kroppsvæsker fra syke eller døde ebolapasienter, har tatt nærmere 4.000 menneskeliv i Vest-Afrika siden mars i år.

Torsdag døde en britisk statsborger som mistenkes å ha vært smittet av ebolaviruset, i Makedonia. Samtidig opplyses det at tilstanden til den spanske kvinnen som er ebolasyk i Madrid, er kraftig forverret. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere