Det er allerede påvist Ebola-smitte hos pasienter i Guinea, Sierra Leone og Liberia. Nå frykter helsemyndighetene i Mali at også de er blitt rammet av det dødelige viruset.

Helseminister Ousmane Kona sier de har tre tilfeller hvor pasienter har Ebola-lignende symptomer.

Avventer prøvene
84 mennesker er bekreftet døde etter at det brøt ut en Ebola-epidemi i Guinea, og mer enn hundre mennesker er smittet.

- Vi må bare vente på bekreftelsen, og i mellomtiden så bør de ta forholdsregler når de behandler disse pasientene. Det finnes ulike typer hemoragiske febre (blødningsfeber red.anm.), så vi må vente på resultatene, sier talsmann for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tarik Jasarevic, til Nettavisen.

Blødningsfeber er en samlebetegnelse for en gruppe virusinfeksjoner med symptomer som indre og ytre blødninger. Dette gjelder blant annet virusene Ebola, Marbugr og Lassa. Alle har høy dødelighet.

Ebola-viruset som har rammet Guinea, har en dødelighet på 90 prosent. Det finnes ingen vaksine mot infeksjonssykdom.

Norge gir penger
Den norske regjeringen har nå besluttet å gi pengestøtte for å stanse utbruddet.

- Ebola-epidemien i Guinea har tatt over 80 menneskeliv og sprer stor frykt. Vi er svært bekymret over at den nå har spredd seg til nabolandene Liberia og Sierra Leone. Det er avgjørende å forhindre at epidemien sprer seg ytterligere. Derfor gir vi nå fire millioner kroner til Leger Uten Grenser slik at de kan trappe opp innsatsen for å stanse utbrudd, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse.

Flygende hunder
Myndigheten i Guinea tror det er flygende hunder, som er et flaggermus-lignende dyr, som er bærere av det dødelige viruset. Derfor ber de innbyggerne om å unngå å spise den slags type dyr.

1600 mennesker har dødd av Ebola etter at viruset ble påvist i Sentral-Afrika i 1976.