*Nettavisen* Nyheter.

Ebola-utbruddet er langt verre enn antatt

En FN-kolonne med soldater kjører forbi et skilt som advarer om smittefaren i Abidjan på Elfenbenskysten. Foto: Suzanne Plunkett (Reuters/NTB scanpix)

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er langt verre enn det de offisielle tallene på døde og smittede skulle tyde på, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

15.08.14 15:15

Ifølge offisielle tall har antallet mennesker som hittil har dødd av ebola steget til 1.069, mens 906 andre er smittet av det dødelige viruset.

- Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen.

Les også: Første europeer død av ebola

WHO forsøker nå å koordinere «en massiv opptrapping» i den internasjonale innsatsen mot ebola, heter det videre.

Obama kondolerer

USA har beordret diplomaters familier hjem fra Sierra Leone, som sammen med de vestafrikanske landene Liberia og Guinea er hardest rammet av utbruddet. USAs president Barack Obama har samtidig ringt Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og Sierra Leones president Ernest Bai Koroma.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ebola-viruset har til nå tatt livet av 1.069 mennesker, men utbruddet er langt større enn dødstallet skulle tyde på, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Suzanne Plunkett (Reuters/NTB scanpix)


Les også:
Canada donerer eksperimentell ebola-vaksine til WHO

- I hans samtaler med begge ledere, understreket han USAs innsatsvilje for å bremse utbruddet sammen med Liberia, Sierra Leone og andre internasjonale partnere, og han kondolerte presidentene etter de mange dødsfallene, opplyser Det hvite hus i en uttalelse.

Overvåker situasjonen

Verdens matvareprogram (WFP) er blant dem som spiller en viktig rolle i arbeidet, ved å skaffe mat for over 1 million mennesker som er satt i karantene i grenseområdene mellom Guinea, Liberia og Sierra Leone.

WHO forsøker på sin side å overvåke situasjonen løpende, for å skaffe detaljert informasjon om hvordan ebolaviruset sprer seg og hvor innsatsen til enhver tid må settes inn.

Utbruddet er det verste siden viruset ble oppdaget for 40 år siden. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

En helsearbeider tar temperaturen på passasjerer med et infrarødt termometer på den internasjonale flyplassen i Abidjan på Elfenbenskysten. Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Elfenbenskysten har så langt ingen tilfeller av ebola. Foto: Luc Gnago (Reuters/NTB scanpix)


- Ikke under kontroll før om et halvt år
Det vil ta om lag seks måneder å få ebolaepidemien i Vest-Afrika under kontroll, sier Leger Uten Grenser.

Å få epidemien under kontroll vil dessuten kreve en større innsats fra Verdens helseorganisasjon (WHO) samt mer medisinsk ekspertise på bakken, sier Joanne Liu, presidenten i Leger Uten Grenser (MSF).

Liu advarer også om at epidemien kan få krigslignende konsekvenser for hele regionen dersom det ikke tas grep.

- Hvis vi ikke får stabilisert situasjonen i Liberia, vil vi aldri klare å stabilisere regionen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.