*Nettavisen* Nyheter.

Ebola-vaksine skal testes på mennesker

Nyheten om fremskutte testingen av Ebola-vaksine på mennesker vil bli offentliggjort av amerikanske helsemyndigheter torsdag, melder Reuters. Vaksinen som skal testes ut er utviklet av britiske GlaxoSmithKline, som opprinnelig planla å starte testing på mennesker først senere i år. Foto: (Reuters / NTB Scanpix)

Om få uker begynner et av verdens største legemiddelfirmaer å teste ut en mulig vaksine mot ebola på mennesker.

Nyheten om den fremskutte testingen vil bli offentliggjort av amerikanske helsemyndigheter torsdag, melder Reuters.

Vaksinen som skal testes ut er utviklet av britiske GlaxoSmithKline, som opprinnelig planla å starte testing på mennesker først senere i år.

Ebola har herjet flere vestafrikanske land i månedsvis. Det har ikke lyktes myndighetene å få kontroll over utbruddet, som regnes som det verste noensinne med over 1.400 døde.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skal tidlig neste måned holde møter om medisiner og vaksiner som potensielt kan brukes for å stanse det dødelige ebolautbruddet.

Blir verre

Hvor sikre og egnede de nye behandlingsmetodene er og hvordan produksjonen kan trappes opp er blant temaene som skal diskuteres på WHO-møtene, som holdes i Genève 4. og 5. september.

Lederen for USAs Centers for Disease Control, Tom Frieden, sier utbruddet av ebola kommer til å bli verre før man ser en fremgang i bekjempelsen.

Uttalelsen kommer i forkant av et møte i Ghana mellom helseministre fra Vest-Afrika, der tiltak mot ebolautbruddet skal diskuteres.

Frieden møtte nylig Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Liberia er det landet som er hardest rammet av ebolautbruddet.

– Antallet smittetilfeller øker. Jeg skulle ønske at jeg ikke måtte si det, men det kommer til bli forverret før det blir en bedring, sier Frieden til BBC.

– Verden har aldri sett et utbrudd som dette, legger han til.

Mer isolert

De vestafrikanske landene som herjes av ebolautbrudd, blir nå stadig mer isolert etter som flere og flere flyselskaper stanser flygingene til landene. Onsdag innstilte Air France flygingene til Sierra Leone midlertidig etter forespørsel fra franske myndigheter. Nå er det kun Royal Air Morocco som har faste flyginger til Sierra Leone og nabolandet Liberia.

Air France kunngjorde sin beslutning en dag etter samme beskjed kom fra British Airways.

Leder av FNs arbeid med ebolakrisen, David Nabarro, er sterkt kritisk til at flyselskapene nå suspenderer flygingene til de ebolarammede landene.

– FNs arbeid blir vanskeligere når disse landene blir isolert, sier Nabarro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.