RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ebolasmittet kvinne på vei til Oslo

FORBEREDT: Risikoen for ebola-smitte i Norge er svært lav, ifølge Folkehelseinstituttet, som sier norsk helsevesen er godt forberedt.
FORBEREDT: Risikoen for ebola-smitte i Norge er svært lav, ifølge Folkehelseinstituttet, som sier norsk helsevesen er godt forberedt. Foto: Handout (Reuters)
Sist oppdatert:
Den ebolasmittede norske kvinnen fraktes hjem i et jetfly som er ombygd til en flygende ambulanse.

OSLO (Nettavisen og NTB): Den ebolasmittede norske kvinnen fraktes hjem i et jetfly som er ombygd til en flygende ambulanse. Flyet dro mandag kveld fra Sierra Leone.

Flere medier melder tirsdag morgen at flyet er ventet å lande på Gardermoen i 10-tiden, men etter det NTB erfarer er dette anslaget i tidligste laget. Noe eksakt tidspunkt er ikke kjent.

Nettavisen direkte: Følg utviklingen rundt Ebola-viruset i vårt livevindu nederst i saken 

- Norge er forberedt

Line Vold, assisterende avdelingsdirektør ved divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet sier Norge har god beredskap, og at norsk helsevesen er godt forberedt på å håndtere en slik situasjon:

- Risikoen for videre ebola-smitte i Norge er svært lav. Vi har et godt behandlingstilbud og gode sikkerhetsrutiner som sørger for at den smittede vil bli raskt fulgt opp, og det er liten risiko for at sykdommen vil bre seg videre her i landet, sier hun ifølge en pressemelding.

Den ebolasmittede norske helsearbeideren er ved godt mot, opplyser Leger Uten Grenser.

- Jeg kan bekrefte at vår kollega er ved godt mot. Det er alt vi ønsker å si foreløpig. Jeg kan også opplyse at evakueringen av kvinnen går etter planen, sier fungerende kommunikasjonssjef Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser til NTB tirsdag morgen.

Hentet i Sierra Leone

Den smittede kvinnen ble hentet hjem fra Freetown i Sierra Leone mandag kveld. Hun flys hjem i et jetfly som er ombygd til en flygende ambulanse.

Flyet er leid inn av USAs utenriksdepartement, melder NRK. Ved midnatt natt til tirsdag var flyet på vei til Norge fra Lungi-flyplassen i Sierra Leones hovedstad Freetown, skriver Dagbladet.

Bistand fra Forsvaret

Det er Leger Uten Grenser som har inngått avtalen med firmaet som skal hente kvinnen i Freetown i Sierra Leone. Men organisasjonen har fått bistand fra Forsvaret ettersom flyet er under kontrakt med det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge NRK.

Flyet det dreier seg om, er en tomotors ombygget forretningsjet av typen Gulfstream III, som eies av det amerikanske flyselskapet Phoenix Air i Georgia.

Dette flyet er tidligere brukt av amerikanske myndigheter til å frakte smittede amerikanere hjem fra Vest-Afrika. Flyet kan bare ta én pasient av gangen. I flyet ligger pasienten i et innvendig plasttelt, hvor vedkommende kan bli stelt av helsepersonell underveis. Besetningen og pasienten puster i separat luft.

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter overfor NTB at det er inngått avtaler med amerikanske selskaper om hjemtransport av ebolasmittede nordmenn.

- Vi jobber også med å få transport opp og gå med Hercules-fly med beskyttelsessystemer i seg, sier Solberg.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere