Assange har siden 2010 vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

– Avhøret er avgjørende for å ta en beslutning på om man skal reise tiltale eller ikke, sier informasjonsdirektør Karin Rosander i svensk påtalemyndighet til TT.

Avhøret vil foregå på den ecuadorianske ambassaden i London, og datoen for møtet vil bli satt i løpet av de kommende ukene, ifølge en pressemelding.

Les også: Assange antyder at 27-åring ble drept fordi han lekket info om Demokratene

– Har hatt muligheten
Men Assanges forsvarer hevder at svensk påtalemyndighet har hatt muligheten til å avhøre ham siden etterforskningen startet.

– Å gjøre avhøret etter seks år medfører nok at den innledende etterforskningen er skadd på en måte som ikke går an å reparere, sier Assanges forsvarer Thomas Olsson til nyhetsbyrået TT.

Les også: Støttespillere feirer Assanges fire år i ambassaden

Forespørsel
Det var svensk påtalemyndighet som sendte en formell forespørsel til Ecuador i januar om avhøret. Sverige sendte så en påminnelse i juni, som Ecuador nå har svart på.

En britisk domstol besluttet i 2011 at Assange skulle utleveres til Sverige. Da britisk høyesterett opprettholdt avgjørelsen, søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade. Der har han bodd siden.

Nekter
WikiLeaks-grunnleggeren nekter å dra til Sverige i frykt for utlevering til USA, hvor han er ettersøkt for å ha publisert 500.000 hemmelige dokumenter.

I august i fjor ble deler av siktelsene mot Assange henlagt av svenske påtalemyndighet, grunnet foreldelse. Voldtektsanklagen foreldes i 2020.

Et FN-panel fastslo i februar i år at australieren er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse og har bedt britiske og svenske myndigheter gi ham friheten tilbake. (©NTB)