*Nettavisen* Nyheter.

Ecuadors president løslatt

Foto: Dolores Ochoa (Ap)

Regjeringssoldater stormet torsdag kveld sykehuset der Ecuadors president Rafael Correa satt innesperret og frigjorde ham etter å ha åpnet ild mot opprørske politifolk.

01.10.10 08:41

Øyenvitner fortalte at Correa ble trillet ut av bygningen i en rullestol, iført gassmaske til vern mot nye angrep med tåregass fra de misfornøyde politifolkene. Kort tid senere var han i sikkerhet i presidentpalasset, der han holdt en tale til sine tilhengere fra en balkong.

Lokale medier melder om kraftig skuddveksling rundt sykehuset der Correa hadde søkt tilflukt, men det er ikke meldt om drepte og sårede.

- Kuppforsøk
- Dette er et kuppforsøk ledet an av opposisjonen og enkelte deler av militæret og politiet, sa Correa.

Han mener tilhengere av tidligere president Lucio Gutierrez, som ble kastet etter massive protester i 2005, trakk i trådene.

Rasende politifolk og soldater okkuperte torsdag politistasjoner og forlegninger, stormet nasjonalforsamlingen og stengte hovedflyplassen i Quito.

Correa ble angrepet med tåregass da han forsøkte å roe gemyttene i en tale utenfor politihovedkvarteret og måtte søke tilflukt på et sykehus i nærheten.

Sykehuset ble deretter omringet av medlemmer av sikkerhetsstyrkene, som nekter å slippe presidenten ut.

- USA fordømmer
Intervjuet ble ikke godt mottatt av de misfornøyde politifolkene og soldatene, som stormet ECTV i et forsøk på å ta stasjonen av lufta.

Angrepet mot fjernsynsstasjonen lyktes ikke, og etter noen timer ble også flyplassen i Quito gjenåpnet.

Forsvarsledelsen understreket at de sluttet helt og fullt opp om presidenten.

- President Rafael Correa er fortsatt øverstkommanderende, forsikrer forsvarssjef Luis Gonzalez.

- USA fordømmer ethvert forsøk på å krenke demokratiske prosesser og konstitusjonell orden i Ecuador, sa USAs representant Carmen Lomellin under et krisemøte i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Stengt grensen
Peru og Colombia har stengt sin grense mot Ecuador i påvente av at situasjonen skal roe seg i landet.

Abdala Bucaram ble kastet i 1997 etter bare seks måneder ved makten, fordi nasjonalforsamlingen mente at han var mentalt uskikket.

Tre år og et par presidenter senere måtte Jamil Mahuad gå etter et militæropprør ledet av oberst Lucio Gutierrez.

Nok en gang overtok visepresidenten, før Gutierrez selv ble valg. Også han måtte nøye seg med to år, før han ble erstattet av sin egen visepresident.

Rafael Correa ble valgt i 2006 og senere gjenvalgt etter en grunnlovsendring i 2009. Perioden hans utløper i 2013. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.