RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EDB-Rangnes fortsetter å overraske

Sist oppdatert:
EDB-sjef Endre Rangnes kjøper nå overraskende deler av IBMs outsourcingsvirksomhet i Norge. Samtidig er en teknologiavtale med IBM på plass. Rangnes leverte en bunnlinje i tredje kvartal som var litt bedre enn ventet
Meget overraskende har EDB inngått en avtale om å overta IBMs virksomhet innen IT-drift og applikasjonstjenester for kunder i norsk lokalforvaltning, handel og industri. Prisen er totalt 468 millioner, heter det i en melding.

Det er den gamle NIT-avdelingen til IBM som nå skal innlemmes i IBM. Dette selskapet ble i sin tid utført av daværende IBM-sjef Christian Thommessen, og løftet omsetningen til IBM Norge kraftig.

Nå skal Rangnes øke sin omsetning med NIT-driften.

Avtalen innebærer at EDB kjøper IBMs outsourcingsvirksomheter mot lokal forvaltning og mellomstore bedrifter, IBMs Infobank, EDI-tjenester, driftssentralen på Hamar og IBMs eierandel i Kommunedata AL.

Den overtatte virksomheten har en årlig omsetning på om lag 500
millioner kroner og omfatter blant annet tjenester for ca 300 kommuner, store offentlige registre som Folkeregisteret og Brønnøysund-registrene og 45 av IBMs kunder innen handel og industri, heter det i en melding.

Virksomhetene som overføres fra IBM til EDB har ca 265 ansatte.

Må kjøpe IBM-utstyr

For å få til en avtale om oppkjøpet av den gamle NIT-avdelingen, har Rangnes inngått en avtale om å kjøpe masse IBM-utstyr de nærmeste årene.

Den endelige avtalen om et tett teknologisamarbeid mellom IBM og EDB var nemlig ferdig torsdag.

- EDB og Telenor forplikter seg til å kjøpe hardware, software og tjenester fra IBM for henholdsvis 1,7 milliarder og 300 millioner kroner i løpet av de neste fem år, heter det i meldingen.

Det samlede kjøp på 1,7 milliarder kroner over fem år, er for EDB omtrent på dagens nivå. Det betyr imidlertid at selskapet samler en større andel kjøp hos IBM. Den store taperen i denne samarbeidsavtalen er altså HP i Norge.

Bunnlinjen svakt bedre enn ventet

EDB Business Partner hadde i tredje kvartal 2004 drifts-
inntekter på 1.018 mill kroner og et driftsresultat
(EBITA) på 100 mill kroner. Driftsinntektene steg med 11 prosent i forhold til i fjor, mens driftsresultatet steg med 23 prosent.

Resultat før skatt endte på 51 millioner kroner i tredje kvartal.

Ifølge TDN Finans ventet analytikerne i snitt en et resultat før skatt på 48 millioner kroner av en omsetning på 1.042 millioner kroner. Det var ventet at resultatet før goodwill (EBITA) ville endte på 96 millioner kroner.

EDBs kontantstrøm fra den operasjonelle virksomheten viser bedring, og utgjør 189 millioner kroner i tredje kvartal, opp fra 112 millioner kroner i samme periode i fjor.

Dermed utgjorde konsernets likviditetsreserve ved utløpet av kvartalet over 1 milliard kroner inklusive ubenyttede trekkrettigheter. Høy operasjonell kontantstrøm samt delinnbetaling for salget av deler av EDB Telekom til Accenture reduserer netto rentebærende gjeld med 314 millioner kroner fra forrige kvartal til 178 millioner kroner ved utløpet av kvartalet.

Utviklingen i EDB er positiv for de to store forretningsområdene IT Drift og Bank & Finans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere