RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Edel (87) får ingen luftetur

Sist oppdatert:
- Det er lenge siden jeg har vært ute og gått, sier Edel Nielsen. Men Skedsmo kommune mener dette ikke er deres ansvar.

1. januar i år trådte Verdighetsgarantien i kraft. Dette er en forskrift som skal sikre at eldreomsorgen tilrettelegges på en slik måte at dette bidrar til en verdig, trygg og meningsfull alderdom, uavhengig av hvor tjenesten utføres.

Blant annet skal følgende hensyn ivaretas: Et mest mulig normalt liv, med normal døgnrytme og adgang til å komme ut, samt nødvendig hjelp til personlig hygiene.

Men slik er det nødvendigvis ikke.

Lenge siden sist
Romerikes Blad har tidligere skrevet om Edel Nielsens (87) ett år lange kamp for å få en sykehjemsplass i Skedsmo. Så langt har ikke kampen ført fram. Nå er saken klaget inn for Fylkesmannen.

I dag mottar Nielsen hjemmetjenester fra Skedsmo kommune. Hjemmetjenesten er innom fire ganger om dagen. De hjelper 87-åringen med stell, medisiner og påsmøring av mat.

Nielsen synes at de som jobber i hjemmetjenesten er hyggelige, men de har liten tid til å sette seg ned for å prate. Å bli tatt med på en tur ut, skjer aldri.

- Det er lenge siden jeg har vært ute og gått, sier Edel Nielsen til Romerikes Blad.

Sønnen Roar Nielsen forteller at moren ikke har vært ute på tur siden i fjor vår, foruten i helgene når han henter moren for å ta henne med hjem på middag.

I tillegg til å ta vare på sin gamle mor, har Roar Nielsen en ms-syk kone som han også har omsorgen for.

- Mor har blitt enda dårligere til beins det siste året. Hun ligger mye i senga. Hun hadde hatt gått av å komme seg litt ut, mener Nielsen.

Les den forrige saken: Ingen plass til Edel (86)

- Ikke kommunes jobb
Men selv om Verdighetsgarantien garanterer for at eldre som mottar pleie- og omsorgstjenester «skal ha adgang til å komme ut», skjer ikke dette.

I dokumentasjonen lagt ved klagen til Fylkesmannen skriver kommunen:

«Når det gjelder hennes behov for sosialt samvær, så ligger det ikke innenfor hjemmesykepleiens primære oppdrag å være hennes sosiale nettverk ( ...). Det er heller ikke et sykepleiefaglig oppdrag å ta klager med på turer ut».

Kommunen viser til at Tjenestekontoret har anbefalt klager å motta tilbud om dagsenter eller benytte seg av frivillige organisasjoner som tilbyr besøkstjeneste.

- Dagsenter er ikke noe mor har ønske om. At kommunen henviser til frivillige organisasjoner, mener jeg er en ansvarsfraskrivelse, sier Roar Nielsen.

En jobb for frivillige
Det er ikke kommunen enig i.

- Det finnes alternativer til hvem som kan gjøre en slik tjeneste. Frivillige organisasjoner er et slikt alternativ. I andre tilfeller er det støttekontakter som er engasjert av kommunen som gjør slike tjenester, sier avdelingssjef ved Tjenestekontoret, Per Gjertsen.

Ifølge Gjertsen strekker kommunen seg langt for å gi eldre og andre et godt tilbud.

Avdelingssjefen understreker nok en gang at hjemmetjenesten og hjemmesykepleien ikke skal brukes til slike oppgaver, uansett hva Verdighetsgarantien måtte si. Han viser til notatet som fulgte med Verdighetsgarantien. Her heter det at bestemmelsen i Verdighetsgarantien tar utgangspunkt i de tjenester kommunen er forpliktet til å tilby i medhold av kommunehelsetjenesteloven og innenfor de rammer tjenesten opererer i.

- Kommunen skal selvsagt legge stor vekt på det brukerne sier og ønsker, men det er til syvende og sist kommunen som avgjør hvilken hjelp som skal gis, sier Gjertsen.

- Klarer ikke å tilfredsstille alle
Ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten (Ap), sier at kommunen først og fremst forholder seg til kommunehelsetjenesteloven.

- Kommunen skal følge opp de vedtak som fattes. Mange har behov og ønsker som kommunen ikke kan innfri, sier Flæten.

Han er imidlertid opptatt av å stimulere til frivillighetsarbeid, slik at eldre eller andre som mottar omsorgstjenester, kan få dekket ønsker og behov.

- Frivillige organisasjoner har både ressurser, ekspertise og idealisme til å fylle ulike behov, som det å ta med eldre ut på tur, sier Flæten.

- Betyr det at Verdighetsgarantien er verdiløs?

- Det er noen ganger slik at det kommer sentrale føringer som det ikke følger penger med, dermed er det vi lokalpolitikere som blir sittende igjen med Svarte Per. Vi må forholde oss til den organisasjonen vi har og de økonomiske rammene vi har. Vi skulle gjerne hatt økonomi til å tilfredsstille alle innbyggernes behov, sier Flæten.

Les flere saker hos RB.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere