RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Edge kan konkurrere ut UMTS

Den nye mobilteknologien UMTS får konkurranse fra en lavprisvariant kalt EDGE. I EU diskuteres muligheten for å å la den billige varianten overta.

EDGE er en videreutvikling av dagens GSM-nett, i motsetning til UMTS som er en helt ny teknologi. Dette gjør EDGE-utbygging er langt rimeligere enn å bygge splitter nye mobilnett.

Sidestilles
Innad i EU vurderes det nå om mobiloperatørene som har kjøpt lisenser for å bygge UMTS skal få lov til å satse på EDGE-teknologien isteden. Da vil de i såfall klasifisere EDGE som tredjegenerasjons mobiltelefoni, på linje med UMTS, skriver Dagens Industri.

Tjenestemessig er de to teknologiene relativt like. UMTS, eller WCDMA som teknologien egentlig heter, lover dataoverføring på opptil 394 kilobit per sekund. EDGE gir nesten tilsvarende hastigheter, men er altså betydelig rimeligere for operatørene.

Vurderes seriøst
Nokia er den eneste av de store mobilprodusentene som så langt har vist frem et spekter av EDGE-kompatible telefoner. Foreløpig holder de andre produsentene fast på skillet mellom dagens GSM-telefoner og fremtidens UMTS. Dersom EU velger å sidestille de to nye modellene vil trolig flere produsenter følge etter Nokia.

TeliaSonera er i ferd med å bygge om det finske mobilnettet til å håndtere EDGE og selskapet utelukker ikke at det også kan bli aktuelt i Sverige.

- Man bør kunne prøve det også i Sverige, sier mobilutviklingssjef Östen Mäkitalo i Telia Sonera.

Det svenske Post- og telestyrelsen, PTS, benyttet begrepet UMTS/EDGE i sin opprinnelige utlysning av 3G-lisenser. Ingen av operatørene som søkte konsesjon skrev noe som helst om EDGE, nen Mäkitalo mener PTS uansett har åpnet for denne løsningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere