*Nettavisen* Nyheter.

Edward (57) for gammel for NRK

Foto: Brede Høgseth Wardrum (Romerikes Blad (RB))

Edward Dawes fikk avslag på jobbsøknaden med begrunnelse om at han var for gammel. Nå er statskanalen felt for aldersdiskriminering.

14.05.11 15:31

- Det føles godt å ha vunnet fram mot NRK. De har ikke lov til å diskriminere jobbsøkere på grunn av alder, sier Edward Dawes til rb.no.

I 2008 søkte den da 55 år gamle journalistutdannede eidsvollingen, med hovedfag i historie, på en av fem utlyste stipendiatstillinger for flerkulturelle journalister i NRK. Svaret fra statskanalen sjokkerte.

Oppga ikke alder
I begrunnelsen for hvorfor han ikke ble innkalt til intervju, skrev NRK at det blant annet skyldtes alderen. I utlysningen sto imidlertid ingen ting om alder, og Dawes hadde heller ikke oppgitt alderen sin i søknaden.

57-åringen, som er halvt indisk og halvt engelsk, har de siste årene søkt på over 1.200 jobber. Han mener innvandrerbakgrunnen og alder er årsak til at han ikke har fått tilsagn på noen av dem.

Eidsvollingen, som for øvrig er kandidat på Arbeiderpartiets liste i grunnlovsbygda ved høstens kommunevalg, nektet å slå seg til ro med behandlingen fra rikskringkasteren.

- NRK kan ikke gjøre som de vil, de må også følge lover og regler. Derfor ønsket jeg å ta saken videre, forteller Dawes.

Først frikjent
Sammen med advokat Erik Råd Herlofsen tok han saken til Likestillings og - diskrimineringsombudet, som konkluderte med at NRK ikke har aldersdiskriminert Dawes.

Men nå har altså Likestilling- og diskrimineringsnemnda, med dissens 3–2, kommet til en annen konklusjon: Nemnda mener NRK har aldersdiskriminert.

107 personer i ulik alder hadde søkt på stipendiatstillingene i NRK. 23 av søkerne ble innkalt til intervju. Ingen av disse 23 var over 36 år.

- Dette viser at NRK kun ville ha unge kandidater. At de i tillegg kom med en skriftlig begrunnelse til Dawes, der alder var en av årsakene til at han ikke ble kalt inn til intervju, gjorde denne saken ganske klar, sier Herlofsen til rb.no.

Venter på begrunnelse
Informasjonssjef Øyvind Werner Øfsti i NRK sier statskanalen ikke ønsker å kommentere vedtaket fra Likestillings- og diskrimineringsnemnda før de har mottatt begrunnelsen.

- Vi er gjort kjent med vedtaket i nemnda, men har ikke mottatt den skriftlige begrunnelsen. Vi må se hele begrunnelsen før vi eventuelt kommenterer avgjørelsen, sier Øfsti til rb.no.

Erstatning eller søksmål
Advokat Herlofsen sier han og Dawes nå vil avvente og se hvordan NRK forholder seg til vedtaket.

- Aksepterer og følger de vedtaket vil vi fremme et erstatningskrav mot NRK. Aksepterer de ikke vedtaket, vil jeg anbefale min klient å gå til søksmål i retten mot NRK, sier han.

Les flere saker hos Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag