*Nettavisen* Nyheter.

Egelands djevelske dilemma

Hva gjør du når et direktesendt debattprogram kapres av terrorister og de truer med å drepe gisler om de blir tatt av luften. Det er et av temaene i Tom Egelands nye thriller.

13.06.05 12:37

I Tom Egelands nye thriller «Ulvenatten» blir et direktesendt debattprogram kapret av terrorister. Og mens kameraene ruller, utspiller gisseldramaet seg for åpen skjerm.

Det er mandag kveld. Klokken nærmer seg 22.00. Debattleder og journalist Kristin Bye er klar. Hun er fornøyd med seg selv. Hun har fått presset gjennom Tsjetsjenia-konflikten som kveldens tema trass iherdige protester «om at det er kjedelig og altfor langt borte» fra redaktøren.

Når så kameralysene tennes, viser det seg at ikke alle debattantene er like fredelige.

Virkelighetsnært scenario
– Det er egentlig rart at noe slikt ikke har skjedd allerede, kanskje ikke i Norge, men andre steder, sier Tom Egeland. Og legger til at det selvfølgelig ikke er en ønskesituasjon.

I «Ulvenatten» har forfatteren av fjorårets ny-storselger «Sirkelens ende» tilbake i sitt vante TV-univers med hovedpersonen Kristin Bye. Vi har møtt henne før i både «Trollspeilet» og «Åndebrettet». Det er selvfølgelig et miljø Egeland kjenner godt, ettersom han selv er nyhetssjef i TV 2.

Denne gang blir imidlertid Kristin Bye nærmest en passiv brikke mellom gisseltaker og politi i sitt eget debattprogram. Presseetiske dilemmaer har Egeland tatt opp før i sine romaner.

- Det er jo et djevelens dilemma hvor mye man skal vise på TV. I dette tilfellet truer gisseltakerne med å drepe om de blir tatt av luften. Men i motsetning til for eksempel «Trollspeilet», så blir denne situasjonen raskt hevet over redaktøren og opp på politinivå, sier han.

24-stil
I nærmest «24»-stil veksler thrilleren lynkjapt mellom de etter hvert ganske mange partene i det ti timer lange gisseldramaet.

- Jeg liker å utforske forskjellige fortellerteknikker. Ideen til «Ulvenatten» har jeg egentlig hatt i 25 år, forteller Egeland.

Mens sjefsterroristen og politiforhandleren forsøker å lure hverandre, fortelles parallelt historien om to tsjetsjenske gutter som vokser opp sammen, men som ender på hver sin side av konflikten.

Hva driver terrorisme
- Jeg er interessert i hvilken inderlighet som skal til for å bli terrorist. Men først og fremst har jeg ønsket å skrive en intens, spennende bok, sier Egeland.

For tiden holder han på med en ny bok om «Sirkelens ende»-arkeologen Bjørn Beltø der arkeologen kommer over et funn av bibelske dimensjoner tilbake til Moses dager i en gammel vikinggrav.

Og mens Egeland bedriver research, «Sirkelens ende» på vei ut i ti land og filmprodusenten Håkon Gundersen har sikret seg opsjon på en eventuell film.

- Bøkene mine er ganske filmvennlige i formen, men det er lang vei fra bok til lerret, så jeg er ganske rolig på akkurat det, ler Tom Egeland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.