*Nettavisen* Nyheter.

Egenmelding i åtte dager

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Regjeringen og partene i arbeidslivet utvider antallet egenmeldingsdager.

23.10.09 16:42

Det ekstraordinære tiltaket kommer som følge av svineinfluensaen.

- Dette vil være et viktig tiltak for å lette håndteringen av pandemien, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Midlertidig tiltak
Regjeringen og partene i arbeidslivet oppfordrer med dette alle virksomheter som ikke har inngått avtale om Inkluderende arbeidsliv (IA) til å utvide egenmeldingsretten fra 3 til 8 dager både ved egen og barns sykdom, som følge av fravær på grunn av influensa A.

Henstillingen innebærer ingen endring av arbeidstakers rett til å benytte egenmelding fire ganger per år.

- Dette er et midlertidig tiltak, og det vil opphøre når helsemyndighetene konstaterer at det ikke lenger er behov for det, påpeker helseministeren.

Les også: Anbefaler alle å ta vaksinen

Ingen endring for IA-bedrifter
Ansatte i virksomheter som har inngått avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA-virksomheter) kan i dag ha sammenhengende 8 dagers egenmeldt fravær.

- For andre virksomheter gir folketrygdloven arbeidstakerne rett til å benytte egenmelding i inntil 3 dager om gangen. Alle arbeidsgivere kan imidlertid på eget initiativ akseptere egenmelding for flere dager, så lenge som dette er innenfor arbeidsgiverperioden på 16 dager, skriver Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) på sine nettsider.

Endringen innebærer ingen utvidede rettigheter for IA-virksomheter.

- Endringen medfører at en av egenmeldingsperiodene utvides fra tre til åtte kalenderdager (til sammen maksimalt 17 dager) ved sykdomsfravær som følge av Influensa A. For ansatte i IA-virksomheter innebærer utvidelsen ingen utvidede rettigheter, da IA-avtalen gir rett til å benytte egenmelding i inntil åtte kalenderdager per sykdomstilfelle, maksimalt 24 kalenderdager per år, skriver NHO.

Les også: Slik skal du vaksineres

Også ved barns sykdom
- Etter gjeldende regler har arbeidstakere rett til å benytte egenmelding i inntil tre dager ved barns sykdom. Alle virksomheter oppfordres til å akseptere bruk av egenmelding i inntil åtte kalenderdager ved barns sykdom som skyldes Influensa A. Den utvidede egenmeldingsretten vil ikke medføre utvidet rett til permisjon og/eller lønnskompensasjon, står det også.

- Arbeidsgiver må informere
Regjeringen opplyser at det er den enkelte arbeidsgiver som må informere sine ansatte om de kan benytte seg av utvidet egenmelding.

Regjeringen og arbeidslivets parter understreker at det er den enkelte arbeidsgiver som må informere sine arbeidstakere om at det er gitt adgang til utvidet egenmelding i bedriften, og det er til sin arbeidsgiver arbeidstaker må henvende seg dersom vedkommende er i tvil, står det i en pressemelding.

Tidligere fredag ble det opplyst at Folkehelseinstituttet anbefaler alle å vaksinere seg mot svineinfluensa fra midten av november, når risikogruppene er ferdig vaksinert. Det er kommunenes ansvar å sørge for gjennomføring av tiltaket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.