RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eget utvalg skal hjelpe helsevesenet med prioriteringer

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Et utvalg på 13 personer skal vurdere hvordan man best skal prioritere i helsesektoren i fremtiden. Utvalget skal ledes av Ole Frithjof Norheim, professor i medisinsk etikk.

Prioriteringsutvalget blir oppnevnt i statsråd fredag, melder Dagens Medisin.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) opplyste under debatten om bruken av kreftmedisinen ipilimumab tidligere i år at et slikt utvalg ville komme. Det viste seg at ulike instanser i helsevesenet hadde gjort ulike vurderinger om hvorvidt norske pasienter skulle få den kostbare medisinen eller ikke.

Samtidig avviser Støre at utvalget oppnevnes som et svar på kritikken som da kom.

- Vi løste saken med ipilimumab, men ble da klar over at vi trenger å ta opp samfunnsdebatten om prioritering med jevne mellomrom. Nå får vi et utvalg som kombinerer erfaring med innsikt. Debatten rundt livsforlengende medisin har illustrert at vi har behov for et slikt utvalg, sier han.

- Jeg ser ikke for meg at utvalget får seg forelagt problemstillinger rundt enkeltmedisiner. Det vil også komme eksempler der det er riktig å si nei, og et slikt utvalg vil gi trygghet i vanskelige beslutninger. Det gir også legitimitet for bruk av ressurser, fortsetter helseministeren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere