RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Egypt har fått ny grunnlov

Foto: Khaled Abdullah
Sist oppdatert:
Men opposisjonen mener den er en oppskrift på uro og ustabilitet.

Egypt har fått en ny grunnlov som opposisjonen mener er en oppskrift på uro og ustabilitet. President Mohamed Mursi vil ha nasjonal dialog og åpner for utskiftninger i regjeringen.

I sin første tale etter å ha signert den islamist-inspirerte grunnloven, inviterte Mursi opposisjonen til dialog. Han lovet dessuten tiltak for å få økonomien på rett kjøl ved å gjøre landet mer attraktivt for investorer.

– Jeg vil bruke alle krefter på å styrke egyptisk økonomi, som står overfor enorme utfordringer, men som også har store vekstmuligheter, sa Mursi i den TV-overførte talen onsdag.

Presidenten hyllet landets nye islamist-inspirerte grunnlov, som har ført til stor splid, men som Mursi mener ble utformet og vedtatt i en helt åpen demokratisk prosess.

Opposisjonen varsler på sin side at den vil fortsette kampen. Opposisjonsleder Mohamed ElBaradei er blant dem som er svært skuffet over at nesten 64 prosent av velgerne sa ja til den nye grunnloven.

– Det er trist. Det institusjonaliserer ustabilitet, sier ElBaradei.

Bitter strid
Striden om grunnloven har vært bitter og preget av rasende protester og voldelige gatekamper.

I Kairo sentrum fortsatte livet som vanlig andre juledag, men flere uttrykte stor frustrasjon over situasjonen Egypt har havnet i.

– Landet går under. Alt er bare rot. Det er verre enn noen gang. Mubarak (landets tidligere president, red.anm.) var bedre enn dette. Folk kunne leve og det var sikkerhet, sier Hamdy Hussein (60).

Han får støtte av Ashraf Mohamed Kamal (30):

– Den økonomiske situasjonen blir bare rot de neste årene. Slik er det allerede. Folk blir mer sultne. Folk tigger mer nå, hevder han.

De siste ukene har mange vekslet pengene sine til dollar og tømt bankkontoer for sparepenger. Onsdag falt kursen på egyptiske pund til det laveste nivået i forhold til amerikanske dollar på åtte år.

Rask behandling
Liberalere, kristne, feminister og venstreorienterte er blant dem som har vært sterkt kritiske til prosessen som har ledet fram til den nye grunnloven.

Den ble utarbeidet svært raskt av en grunnlovsforsamling dominert av islamister fra Det muslimske brorskapet, den samme bevegelsen som presidenten tilhører.

Samtidig ga Mursi seg selv utvidede fullmakter, som han senere ga fra seg som følge av store demonstrasjoner ved presidentpalasset.

Opposisjonen mener at den nye grunnloven er et svik mot revolusjonen som fant sted på Tahrir-plassen for snart to år siden. Da sto de liberale kreftene sammen med Det muslimske brorskapet i kampen for å få fjernet Hosni Mubarak fra makten.

Den nye grunnloven inneholder blant annet formuleringer om at sharia skal være den viktigste kilden for egyptiske lover. Opposisjonen mener dessuten at den overkjører landets minoriteter. Samtidig har den klaget på valgfusk under folkeavstemningen om grunnloven, men dette er blitt avvist av landets valgkomité.

USA håper på ro
USA håper nå at den spente situasjonen vil roe seg ned.

– President Mursi har som demokratisk valgt leder av Egypt et spesielt ansvar for å gå fram på en måte som anerkjenner det akutte behovet for å bygge bru, sier pressetalsmann Patrick Ventrell i USAs utenriksdepartement.

Han oppfordrer opposisjonen til å engasjere seg sterkere i de politiske prosessene i landet og ber alle avstå fra vold.

Valgdeltakelsen i de to folkeavstemningene var kun på 32,9 prosent.

Ja-flertallet baner vei for valget på nasjonalforsamling, som etter planen skal holdes i slutten av februar. Den forrige nasjonalforsamlingen ble oppløst av Egypts forfatningsdomstol i juni. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere