Egypt skal velge ny stormufti

Kairo (NTB-Reuters-DPA): Islamistene som sitter ved makten i Egypt, vil ha en av sine egne som ny stormufti. Stormuftien er landets øverste religiøse leder, og makthaverne i Det muslimske brorskap anklages for å ønske monopol på toppverv.

Muslimske skriftlærde under ledelse av rektor ved det tradisjonsrike universitetet al-Azhar - verdens nest eldste - skal mandag velge ny stormufti fra en liste på tre kandidater. Deres valg må godkjennes av president Mohamed Mursi.

Muftien har en svært sentral maktstilling. Han kan utstede beslutninger som kalles fatwaer på alle tenkelige områder og kan dermed utøve sterk innflytelse i sosiale og kulturelle saker, men også på dagsaktuelle politiske felter som politiets opptreden og rettslige avgjørelser.

Den ledende kandidaten er Abdul Rahman al-Bar (50), som er et framtredende medlem av brorskapet og som satt fengslet under diktatoren Hosni Mubarak. Han deltok i utformingen av den nye egyptiske grunnloven som ble vedtatt i desember og som styrker islamistenes makt.

Valget av ny stormufti mandag faller på toårsdagen for president Hosni Mubaraks fall under revolusjonen i Egypt. Flere organisasjoner har oppfordret til protestdemonstrasjoner mot Mursi og hans styre denne dagen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.