*Nettavisen* Nyheter.

Egypt tilbakeviser dårlig flysikkerhet

Egypt insisterer på at sikkerheten ved landets flyplasser følger internasjonale standarder, til tross for økt bekymring for at en bombe skal ha blitt smuglet om bord og forårsaket at det russiske flyet styrtet i Egypt.

06.11.15 07:48

– Alle egyptiske flyplasser følge

Klikk på bildet for å forstørre.

224 personer ble drept da et russisk charterfly styrtet 23 minutter etter avgang fra den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh. Foto: NTB scanpix

r internasjonale standarder for sikkerhet, sa Egypts minister for sivil luftfart, Hossam Kamal i en uttalelse.

Torsdag innstilte SAS flygningene til Sharm el-Sheik, som ulykkesflyet tok av fra. SAS har kun én avgang i uken mellom Skandinavia og Sharm el-Sheikh, og det er dermed kommende lørdags flygning som innstilles.

Gjenopptok

– Det er med bakgrunn i utviklingen de siste dagene og sikkerhetssituasjonen. Vi skal foreta en ny vurdering i neste uke, sier SAS' pressesjef Henrik Edström til nyhetsbyrået TT.

Også Lufthansas flyselskaper Eurowings og Edelweiss stanser flygningene til Sharm el-Sheikh inntil videre. Storbritannia varslet også at de stanset sine flygninger, men beslutningen ble endret etter at statsminister David Cameron hadde hatt et møte i London torsdag med Egypts president Abdel Fatah al-Sisi.

– En avtale om ytterligere sikkerhetstiltak er inngått med Egypt. Det gjør det dermed mulig å gjenoppta flygningene til og fra feriebyen, heter det i en melding fra Downing Street.

Avisen The Guardian skriver at sikkerhetstiltakene innebærer at de britiske flyene drar fra Sharm el-Sheikh med tomme bagasjerom. Cirka 4.000 briter som har vært strandet i den egyptiske feriebyen får dermed kun med seg håndbagasje hjem.

Terror

Kilder i USA gjentok torsdag at terrorister kan stå bak flyulykken, som kostet 224 mennesker livet.

Kongressmedlem Michael McFaul, som leder komiteen for innenlandsk sikkerhet, sier at informasjonen som finnes så langt indikerer at Den islamske staten (IS) plasserte en bombe om bord på flyet.

Senere torsdag sa president Barack Obama at det ikke var umulig at en bombe var plassert om bord på flyet, melder CNN.

Den britiske statsministeren David Cameron sier at det er «høyst sannsynlig» at det var en bombe om bord på flyet.

Verken USA eller Storbritannia deltar i etterforskningen etter ulykken. Den ledes av Egypt og Russland. Etterforskerne har understreket at det ennå ikke foreligger bevis verken for det ene eller det andre, og har bedt utenforstående om å la være å synse om teorier og scenarioer.

Esel på tur

Det har kommet flere rapporter om at sikkerheten på egyptiske flyplasser ikke er god nok. Dagen etter at IS erklærte at de sto bak flystyrten over Sinai, kom to menn uten billetter eller pass seg gjennom sperringene ved flyplassen i Hurghada i Egypt. De ble pågrepet før de kom seg ut på rullebanen.

Myndighetene rapporterte at de var kriminelle som planla et ran, men lokale medier rapporterer at de ønsket å starte et nytt liv i Europa og hadde planer om å gjemme seg om bord på et fly som skulle til Spania.

I april ble det rapportert om en mer absurd episode, da et esel ble funnet gående på parkeringsplassen på flyplassen i Kairo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.