*Nettavisen* Nyheter.

EgyptAir-fly savnet: - Flyet har styrtet

Det var et passasjerfly av denne typen, en Airbus 320 som er savnet over Middelhavet. Dette bildet er tatt i mars på Kypros. Foto: George Michael (Afp)

Et passasjerfly med 66 personer om bord forsvant fra radaren på vei fra Paris til Kairo natt til torsdag, opplyser flyselskapet EgyptAir.

19.05.16 08:44

Flyet tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris klokka 23.09 onsdag kveld. Det forsvant fra radaren utenfor kysten av Egypt.

– Flyet hadde en høyde på 37.000 fot og forsvant da det var kommet 16 kilometer inn i egyptisk luftrom. EgyptAir har kontaktet de aktuelle myndigheter, og undersøkelser er i gang gjennom redningsteam, skriver EgyptAir på sin offisielle Twitter-konto.

Har du et tips? Kontakt Nettavisen på 02060@nettavisen.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Pårørende venter utenfor Cairo International Airport i Egypt etter meldingen om det savnede passasjerflyet. Foto: Amr Nabil (Ap)

- Har styrtet

Egyptiske luftfartsmyndigheter sier at det savnede EgyptAir-flyet med 66 personer om bord har styrtet.

Myndighetene sier at letingen nå dreier seg om å finne vrakrester på havflaten der flyet forsvant fra radaren, litt sør for området mellom Kreta og Kypros.

De sier de kan bekrefte at flyet har styrtet siden det ikke har landet på noen flyplass i nærheten.

Egyptiske militære opplyser at de mottok et nødsignal fra flyet, mens vitner på en gresk øy i nærheten sier ifølge Reuters at de så en ildkule i lufta. Daily Telegraph skriver at kapteinen på et gresk skip så flammer på himmelen.

Følg direkterapporteringen til NTB nederst i saken.

(Artikkelen fortsetter under twitter-meldingene)

Forsvant over Middelhavet

Ifølge Flightradar24 var flyet av typen Airbus A320-232 og ble levert til selskapet i 2003.

På karttjenesten til flynettstedet er flyets siste registrerte posisjon over Middelhavet utenfor Egypt. Vanligvis tar flyturen til Kairo fire timer.

De første meldingene gikk ut på at det var 69 personer om bord inkludert en besetning på 10, men det totale tallet ble senere nedjustert til 66 personer.

Franske luftfartsmyndigheter og flyplassadministrasjonen i Paris ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

UD: - Ingen nordmenn om bord

Utenriksdepartementet opplyser til Nettavisen at det ikke er nordmenn om bord i flyet.

- Vi har akkurat mottatt opplysninger fra vår ambassade i Kairo om at det var ingen nordmenn ombord, sier pressetalsmann Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til Nettavisen torsdag morgen.

Tidligere torsdag morgen opplyste Bjåstad at ambassaden var varslet, og at de undersøkte om det var nordmenn om bord i flyet.

Fakta

Fakta om flyet som er forsvunnet over Egypt

15 franskmenn

30 egyptere og 15 franskmenn var blant passasjerene på det egyptiske flyet som er forsvunnet over Middelhavet, melder EgyptAir.

Til sammen hadde flyet 56 passasjerer, samt et mannskap på sju og tre egyptiske sikkerhetsvakter. Blant passasjerene var det ett barn og to spedbarn.

Passasjerlisten viser også at det var to irakere og én passasjer fra henholdsvis Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada.

Både i Kairo og Paris har pårørende meldt seg på flyplassen. I Kairo er de ført til et eget rom der det er leger til stede, og i Paris var ansatte i EgyptAir på vei for å bemanne flyselskapets tomme skranke og ta seg av de pårørende.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Klikk på bildet for å forstørre.

Flyets sist kjente posisjon ifølge Flighradar. Foto: (Flightradar)


Framme ved antatt styrtsted

Egyptiske luftfartsmyndigheter opplyser at den siste kontakten med flyet var ti minutter før det forsvant fra radaren, og at det ikke er mottatt noe nødsignal. De tror at flyet må ha styrtet i havet, selv om de ikke vil bekrefte noe ennå.

Hellas har satt inn to fly i letingen etter flyet, og helikoptre er i beredskap på øya Karpatos for eventuelle redningsoperasjoner. En fregatt er også på vei til stedet der flyet forsvant, litt sør for området mellom Kreta og Kypros.

EgyptAir opplyser at flygeren var svært erfaren med over 6.000 timer i lufta bak seg, og at annenflygeren hadde 2.766 timer.

(Artikkelen fortsetter under)

– Svært uvanlig

Den danske flyeksperten Hans Christian Stigaard, som er tidligere trafikksjef ved Københavns lufthavn, sier at det er svært uvanlig at et fly forulykker så høyt over bakken som 37.000 fot.

– Når et fly forsvinner fra radaren, betyr det som hovedregel at det er falt ned. Men det er rett og slett for tidlig å si noe om årsaken, sier han.

I mars tvang en mann med falskt bombebelte et EgyptAir-fly til å lande på Kypros. Han overga seg etter seks timer på flyplassen, og situasjonen endte uten skadde.

I oktober i fjor omkom alle de 224 personene om bord da et russisk charterfly styrtet på Sinaihalvøya som følge av en bombe. Flyet skulle til St. Petersburg i Russland fra feriestedet Sharm el-Sheikh i Egypt. (©NTB)

Her er noen av twittermeldingene fra EgyptAir:

Følg NTBs direkterapportering:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.