RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Egyptisk islamist kan bli utestengt fra valget

Kairo (NTB-AFP): Islamisten Hazem Abu Ismail vil trolig bli diskvalifisert som presidentkandidat i Egypt fordi hans avdøde mor var amerikansk statsborger.

Hazem Abu Ismail er salafist, en retning innen islam som tolker Koranen svært strengt og som blant annet praktiseres i Saudi-Arabia.

Egypts valgkommisjon opplyste om den mulige diskvalifikasjonen lørdag. Ifølge landets lovverk er det et krav at både presidentkandidatene, deres foreldre og deres ektefeller kun har egyptisk statsborgerskap.

Abu Ismails mor fikk amerikansk statsborgerskap i oktober 2006, og hun skal ha brukt dette til å reise fram og tilbake mellom USA og Egypt før hun døde. Nyheten ble kjent torsdag, og allerede fredag samlet tusenvis av mennesker seg i Kairos gater for å forsvare Abu Ismails kandidatur. Blant demonstrantene var mange kvinner med heldekkende slør, som med knyttede never krevde at Abu Ismail må få stille i valget.

Da han lanserte sitt kandidatur 30. mars, ble han fulgt av en lang bilkortesje som fulgte ham helt fram til valglokalet.

Salafistene fikk nesten en firedel av plassene i nasjonalforsamlingene under valget tidligere i år. Egypts største parti er imidlertid det islamistiske Frihets- og rettferdspartiet, som er partiet til Det muslimske brorskap. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere