RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Egypts hær vil oppheve grunnloven

Foto: Khaled Abdullah
Sist oppdatert:

SISTE: Egypts hær vil oppheve grunnloven og oppløse nasjonalforsamlingen hvis krisen i landet ikke blir løst innen onsdag, ifølge militærkilder.

Hærens øverste råd diskuterer fortsatt detaljene i veikartet, som er ment å løse den politiske krisen hvis regjeringen og opposisjonen ikke greier å bli enige.

Millioner av egyptere har de siste dagene vært ute for å demonstrere mot landets islamistiske president Mohamed Mursi. Også Mursis tilhengere har vært ute i gatene, noe som har ført til en rekke sammenstøt.

Ifølge de militære kildene vil man at opposisjonen og andre grupperinger slutter seg til veikartet før det settes ut i livet.

Et overgangsråd skal styre landet inntil grunnloven er endret. Det skal etter planen ta noen få måneder. Deretter skal det holdes presidentvalg.

Oppfordres til å gi sitt liv
En av de fremste lederne i Det muslimske brorskap i Egypt ber folk om å ofre sitt eget liv for å hindre at militæret overtar makten.

– Å bli martyr for å hindre dette kuppet er hva vi kan gi til revolusjonens tidligere martyrer, sier Mohamed al-Beltagui.

Over 800 personer ble drept under demonstrasjonene i 2011, som førte til at den autoritære lederen Hosni Mubarak måtte gi fra seg makten.

Oppfordringen fra Beltagui kommer etter at hæren ga president Mohamed Mursi en frist på 48 timer til å finne en politisk løsning på krisen.

(Saken fortsetter under bildene)

Eide: – Kritisk for Egypt
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) frykter at Egypt kan kastes ut i en alvorlig krise hvis det ikke kommer en politisk løsning i løpet av få timer.

– Jeg er svært bekymret over den fastlåste politiske situasjonen i Egypt. Landets regjering kan falle og landet kastes ut i en alvorlig krise om ikke partene finner fram til en politisk løsning i løpet av de nærmeste timene, sier Eide i en pressemelding.

Han mener landet nærmer seg et kritisk øyeblikk.

– Frontene er steile, og store deler av regjeringen har trukket seg. Måten krisen løses på, vil få store konsekvenser for Egypts videre politiske utvikling og for demokratiutviklingen i hele regionen, sier utenriksministeren.

Han understreker at Norge har holdt «god kontakt både med regimet og opposisjonen», og at Norge vil fortsette arbeidet for at folkeviljen skal få styre utviklingen i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere