*Nettavisen* Nyheter.

Egypts islamister avviser FN-erklæring om kvinnerettigheter

New York (NTB-Reuters): Det regjerende muslimske brorskapet i Egypt mener at en foreslått FN-erklæring om kvinners rettigheter kan være ødeleggende for samfunnet.

FNs kvinnekommisjon (CSW) kjemper mot klokka for å få vedtatt en felles erklæring om kvinners rettigheter i løpet av fredag.

Men i flere religiøst konservative land er motstanden sterk. Ifølge Egypts muslimske brorskap, som regjeringspartiet Frihets- og rettferdighetspartiet med president Mohamed Mursi i spissen springer ut av, vil erklæringen åpne for at kvinner kan reise, jobbe og bruke prevensjon uten sin manns tillatelse. Dessuten vil den gi kvinner kontroll over familieøkonomien, heter det i en liste på ti punkter som Mursi la ut på et islamsk nettsted torsdag kveld.

Mursi oppfordrer muslimske land til å avvise og fordømme erklæringen.

Ifølge brorskapet i Egypt vil erklæringen «gi hustruer full rett til å gå til sak mot sine ektemenn og beskylde dem for voldtekt og sexmisbruk, noe som vil tvinge myndighetene til å straffe ektemenn på lik linje med dem som voldtar eller begår overgrep mot en fremmed».

Både Russland, Iran og Vatikanet har tidligere gått imot flere av punktene i erklæringen, blant annet når det gjelder kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.