RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Egypts regjering går av

Sist oppdatert:
Kairo (NTB-AFP): Den militærstøttede regjeringen i Egypt går av, opplyser den statlige nettavisen Al Ahram. Nå ventes det at hærsjef Abdel Fattah al-Sisi stiller som president.

Nettavisen skriver at avgjørelsen ble tatt etter et 15 minutter langt møte i regjeringen. Deretter søkte regjeringen fungerende president Adly Mansour om å få gå av.

Egypts hærsjef Abdel Fattah al-Sisi, som mange mener vil bli landets neste president, var forsvarsminister i regjeringen.

Statsminister Hazem el-Beblawi offentliggjorde avgangen på en pressekonferanse mandag, uten å forklare bakgrunnen. Beblawis regjering tiltrådte i juli, etter av president Mohamed Mursi ble avsatt av hæren.

Duket for Sisi

Hany Saleh, talsmann for regjeringen, har fortalt AFP at regjeringen må gå fordi det trengs «nytt blod». Ifølge Al Ahram skal en kilde ha opplyst at mandagens avgjørelse skal bane veien for at Sisi skal kunne stille som presidentkandidat. Hærsjefen er nemlig nødt til å forlate sin post som forsvarsminister for å stille som kandidat, melder Reuters.

Statsminister Beblawi roste regjeringens innsats til tross for den korte tiden i tjeneste.

– Dette er ikke en tid for personlige interesser. Regjeringen har overholdt alle sine forpliktelser og har ikke spart på noe i sitt arbeid for å få landet ut av en dårlig periode de siste seks-sju månedene, sa statsministeren i en tale om landets økonomi og sikkerhet.

Frykter Mubarak-tilstander

Hamdeen Sabbahi, som kom på tredjeplass i presidentvalget som Mohammed Morsi vant i 2012, stiller også i presidentvalget, som er ventet i april. Men 59-åringen er redd en seier for favoritten Sisi også vil bety et comeback for det autokratiske styret som skulle forsvinne med Hosni Mubarak. Mubarak, som gikk av i 2011, er den lengstsittende presidenten i landet siden Muhammad Ali av Egypt regjerte på 1800-tallet.

– Mubaraks menn er på vei tilbake. Sisi har ikke beroliget landet med at hans styre vil ta avstand fra den korrupte linjen til Mubarak, sier Sabbahi. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere