Gå til sidens hovedinnhold

Eide: - Best for Norge om Storbritannia blir i EU

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier det er best for Norge dersom Storbritannia forblir i EU.

Davos (NTB): Til britiske medier anbefaler han ikke landet å gå for en EØS-løsning som Norge.

Storbritannias statsminister David Cameron varslet i en tale onsdag at han vil ha en folkeavstemning om landets deltakelse i EU innen 2017, dersom han vinner neste valg.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), som torsdag deltar under World Economic Forum i Davos, sier til NTB at det er en fordel for Norge om Storbritannia forblir i EU.

– Som en historisk og nåværende nær alliert av Norge, så tror jeg vi ser flest fordeler med at Storbritannia fremdeles er en del av EU i fremtiden, og at britisk pragmatisme i mange spørsmål er med rundt bordet når viktige spørsmål blir drøftet i EU i fremtiden, sier Eide til NTB.

Den britiske TV-kanalen BBC har tidligere intervjuet Eide og spurt om han kunne anbefale en EØS-løsning lik den Norge har til Storbritannia. Det gjorde han ikke.

– En ting er hvis du er et land som Norge, hvor EØS er den tetteste integrasjonen vi har klart å gå enig om. Da får man fordelene med det indre markedet, men ulempene med at man ikke får være med å bestemme. Men hvis man allerede er medlem av EU, så synes jeg det er en litt underlig vei å gå. Som jeg sa til dem: Dere må fremdeles implementere alle reglene, men får ikke være med å bestemme lenger, sier Eide, og understreker at han vet det er ulike meninger om dette i Norge. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken