Eide glad for at FN-inspektørene slipper til

Oslo (NTB): Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er glad for at FN-inspektørene endelig får adgang til områdene utenfor Damaskus i Syria der det er mistanke om angrep med kjemiske våpen.

- Beskyldningene hagler begge veier, og det er derfor utrolig viktig at vi får en uavhengig vurdering av nøyaktig hva som har skjedd, og hvem som står bak. Vi skulle ønske denne adgangen kom med én gang, det er på høy tid at dette skjer nå, sier Eide til NTB.

Inspektørene skal besøke stedet allerede mandag, opplyser FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Leger Uten Grenser opplyser at organisasjonen har registrert 355 døde og behandlet 3.600 pasienter for symptomer på nervegassforgiftning etter angrepet i forstadsområdene utenfor Damaskus onsdag.

Norge er blant flere land som siden har krevd at FN-inspektørene skal få adgang til området.

Utenriksministeren tror adgangen til området kommer av at syriske myndigheter føler seg trygge på at dette ikke er deres verk.

- Det har vært vanskelig å forstå hvorfor myndighetene i Syria ikke har gitt adgang tidligere, når de har vært så tydelige på at det ikke er dem som står bak. Slik sett må det være en fordel for dem å få en gransking på plass. Uansett er det helt riktig av dem å slippe inspektørene til og la dem få gjøre sitt viktige arbeid. Det er utrolig viktig for den videre utviklingen i saken, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.