Eide: Ingen vei tilbake for Myanmar

Oslo (NTB): Demokratiprosessen i Myanmar har kommet så langt at det neppe er mulig å snu den, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

26.02.13 16:04

Utenriksministeren synes langt på vei overbevist om oppriktigheten i anstrengelsene for å utvikle et levedyktig og bærekraftig demokrati i Myanmar etter et lengre møte med president Thein Sein tirsdag. Prosessen er langt fra endepunktet, men den er nå kommet så langt at det er for sent å snu, ifølge Eide.

- Da jeg møtte reformregjeringen i fjor og forfjor, var den betydelig mer skeptisk og usikker på hvor langt den kunne gå. Denne usikkerheten synes å være fjernet nå, sier Eide til NTB.

Norge og Oslo er første stoppested på den første reisen Thein Sein gjør til Europa. Det synes å være et gjensidig ønske å styrke forholdet mellom landene. Norge har kompetanse innenfor petroleumsvirksomhet og vannkraft som Myanmar trenger. Det er blant annet grunnen til at Norad om kort tid sender en delegasjon til Yangoon for å se på mulighetene for å implementere Olje for Utvikling-programmet i Myanmar.

Eide framholder at Myanmar allerede på enkelte områder har kommet lenger enn sine naboland i demokratiutvikling, blant annet hva gjelder ytringsfrihet og interne konflikter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.