*Nettavisen* Nyheter.

Eide oppfordrer til forsoning med Taliban

New York (NTB-AFP): FNs avtroppende spesialutsending i Kabul, den norske diplomaten Kai Eide, oppfordrer til en freds- og forsoningsprosess med Taliban.

- Det må innledes en freds- og forsoningsprosess og denne må bli en integrert del av den politiske agendaen, sier Eide.

- Den må bygge på grunnloven og må være afghansk-ledet, understreker han.

I mars forlater den norske diplomaten stillingen som spesialutsending, og denne uka er han i New York for å orientere Sikkerhetsrådet om situasjonen i Afghanistan.

Karzai har ennå ikke greid å sette sammen en ny regjering, etter at de folkevalgte vendte tommelen ned for 17 av de 24 statsrådene han ønsket å ha med.

USA og den NATO-ledede ISAF-styrken sliter samtidig militært og greier ikke å hindre talibanopprørerne fra å rykke fram. Forhandlinger må til, mener Eide.

Eide oppfordret samtidig opprørerne til å «distansere seg fra fortida og omfavne framtida og de framskritt som er gjort i Afghanistan».

FN vil slutte aktivt opp om en freds- og forsoningsprosess, forsikret Eide.

Taliban, som ble styrtet i en USA-ledet invasjon høsten 2001 krever på sin side at de vestlige styrkene må forlate Afghanistan, før forhandlinger kan komme på tale.

USA og NATO har nå til sammen 113.000 soldater i Afghanistan, og president Barack Obama kunngjorde nylig at ytterligere 40.000 soldater er på vei.

- Det trengs en systematisk oppbygging av sivile institusjoner slik at regjeringen blir i stand til å levere tjenester til folket og utvikle den afghanske økonomien, sa Eide i Sikkerhetsrådet.

- Dersom vi ikke legger like stor vekt på sivile som militære komponenter i en slik overgangsstrategi, kommer vi ikke til å lykkes, advarte Eide.

Han advarer samtidig USA og NATO mot å jakte på kortsiktige løsninger i forbindelse med den varslede styrkeoppbyggingen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon understreket onsdag også viktigheten av å finne en bedre balanse mellom den militære og sivile innsatsen i Afghanistan, og berømmet i den sammenheng Obamas vilje til å styrke samarbeidet med FN. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.