RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eide: Taliban har ført forhandlinger i Norge

Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Bekrefter at delegasjoner fra Taliban har vært i Norge.

Utenriksminister Espen Barth Eide bekrefter at delegasjoner fra Taliban har vært i Norge for å føre forhandlinger mellom Taliban, USA og afghanske myndigheter.

Det melder NRK.

- Vi har spilt en nøkkelrolle i dette arbeidet. Dette har vært en av de strengt hemmelige prosessene vi har vært involvert i, men nå føler vi at vi kan gå ut med det, sier utenriksminister Espen Barth-Eide til NRK.

USA møter Taliban
Samtalene mellom Taliban og den afghanske regjeringen har i hovedsak blitt ført i Doha, men Utenriksdepartementet sier at det også har vært møter i Norge.

UD bekrefter også overfor NTB at Norge har vært involvert i prosessen.

Fra offisielt hold i USA bekreftes det samtidig at USA og Taliban vil møtes i neste uke for å starte fredssamtaler i Qatar. Afghanistans president Hamid Karzai bekreftet tirsdag at myndighetene i det krigsherjede landet vil sende delegasjoner til landet for å delta i samtalene.

Den diplomatiske tilnærmingen har foregått samtidig som at norske soldater har vært i krig med Taliban i Afghanistan.

Umulig å bli kvitt Taliban
- Men et nærmest samlet internasjonalt samfunn har i mange år ment at vi må få til samtaler med Taliban. Det har vært klart at en full militær seier der Taliban ble fjernet fra jordens overflate, var umulig å oppnå, sier Barth Eide.

Beslutningen om å gjenoppta fredsforhandlingene anses som viktig for fredsprosessen i Afghanistan. Karzai forsøkte i 2010 å starte forhandlinger med organisasjonen som styrte Afghanistan før NATO-styrkenes invasjon, uten hell. Den dypt konservative islamistiske bevegelsen avviste fremstøtet.

I en tale, kringkastet på TV i forbindelse med åpningen av Talibans kontor i Doha, fortalte Taliban-talsmann, Mohammed Naim at deres politiske og millitære mål, begrenser seg til det afghanske territoriet.

Talsmannen sa også at de ønsket en fredlig løsning på konflikten og at de ikke hadde intensjon om å skade andre land.

Obama: Første skritt
- Dette er første skritt i det som kommer til å bli en lang prosess, sier Obama under et møte med Frankrikes president François Hollande under G8-møtet i Nord-Irland.

- Det kommer til å bli mange humper i veien, fortsatte presidenten.

Kilder i Obama-administrasjonen sier at innholdet i uttalelsen var svært viktig for å legge grunnlag for videre samtaler, ifølge New York Times.

Tjenestemannen opplyser at samtalene mellom Taliban og USA vil finne sted om noen få dager, og at forhandlingene mellom Taliban og de afghanske myndighetene vil skje noen dager senere.

Saken oppdateres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere