RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eide vil diskutere enstatsløsning i Midtøsten

– Det må være lov å diskutere om det er andre veier til en fredsløsning mellom Israel og Palestina enn den vi opprinnelig så for oss i 1993, sier tidligere utenriksminister Espen Barth Eide.
– Det må være lov å diskutere om det er andre veier til en fredsløsning mellom Israel og Palestina enn den vi opprinnelig så for oss i 1993, sier tidligere utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide mener at et linjeskifte i Midtøsten-politikken kan være på sin plass før Norge på nytt bidrar med penger til gjenoppbygging av Gaza.

– Før de begynner å snakke om penger, bør de snakke om hele prosjektet er på riktig kjøl eller om man skal tenke helt annerledes og utenfor boksen, sier Eide som nå er direktør i Verdens økonomiske forum til NRK.

Som norsk utenriksminister ledet Ap-politikeren den såkalte giverlandsgruppen som har bidratt med penger til de palestinske myndighetene siden 1993. Målet har vært en tostatsløsning, men nå antyder Eide at dette kanskje ikke er veien å gå likevel.

– Det må være lov å diskutere om det er andre veier til en fredsløsning mellom Israel og Palestina enn den vi opprinnelig så for oss i 1993. For eksempel en enstatsløsning for to folk, med demokratiske rettigheter for alle, sier han.

En slik tilnærming vil bryte med offisiell norsk politikk, og statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet er ikke positiv til signalene fra Eide.

– Jeg er overrasket over at Espen Barth Eide tar opp dette nå og håper det ikke er et uttrykk for at Arbeiderpartiet er i ferd med å skifte syn. En tostatsløsning er det eneste som kan gi varig fred, hevder statssekretæren. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere