RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eieren rev bolig uten å informere kjøper

PÅ BAR BAKKE: - Hvem skal vi tro på? Jeg er blitt mer frustrert enn klok etter kontakten jeg har hatt med megler, Knapkøyen og andre som har hatt med denne utbyggingen å gjøre, sier Kristoffer Elstad Johansen (t.v.). Han fikk vite gjennom Romerikes Blad at leiligheten han hadde avtale om å kjøpe her på Nordbyhagen, var blitt revet. Johansen og Marius Persensky vil be Knapkøyen om økonomisk kompensasjon.
PÅ BAR BAKKE: - Hvem skal vi tro på? Jeg er blitt mer frustrert enn klok etter kontakten jeg har hatt med megler, Knapkøyen og andre som har hatt med denne utbyggingen å gjøre, sier Kristoffer Elstad Johansen (t.v.). Han fikk vite gjennom Romerikes Blad at leiligheten han hadde avtale om å kjøpe her på Nordbyhagen, var blitt revet. Johansen og Marius Persensky vil be Knapkøyen om økonomisk kompensasjon. Foto: Tom Gustavsen (ROMERIKES BLAD)
Sist oppdatert:
To år etter at grunneieren skrev under kontrakt med leilighetskjøper Marius Persensky, rev eieren boligen uten å informere kjøperen først.

Det var en oppgitt 29-åring Romerikes Blad møtte på Jessheim i mandag. Han er en av åtte personer som inngikk avtale med Knapkøyen Maskin på Sand om kjøp av leilighet i Nordbyhagen på Jessheim.

Marius Persensky kan vise til en fiks ferdig kontrakt underskrevet av daglig leder og styreleder Odd Roar Knapkøyen 3. juni 2009. For 43 kvadratmeter skulle han betale 1.190.000 kroner.

Et drøyt år seinere skrev han at «tålmodigheten begynner å ta slutt», i et brev til Marius Bjelland.

Trosset byggekrav
Gjennom Ullensaker Boligbygg var Bjelland kontaktperson for utbyggingen av Knapkøyens to eiendommer på feltet. Persensky fikk da til svar at Ullensaker kommune hadde pålagt byggestopp.

Det skjedde etter at et byggetilsyn hos innleid ansvarlig entreprenør, Johs. Granås AS, avdekte klare mangler i Nannestad-selskapet.

«Vi ønsker også å bli ferdig med dette prosjektet, men er avhengig av at plan og bygg [i kommunen] er samarbeidsvillige, noe de ikke er, og det beklager vi», svarte Bjelland.

Han opplyste imidlertid ikke om at de to firemannsboligene som ble stående halvferdige, var satt opp i strid med kommunens byggetillatelse. Årsaken var at identiske boliger som Ullensaker Boligbygg hadde reist ellers på feltet, ikke var forhåndsgodkjent i tråd med regelverket.

Blant annet mistenker kommunen at brannsikkerheten i disse elementbyggene fra Litauen ikke tilfredsstiller norske krav.

Brutte løfter
Knapkøyen forsikrer at han ikke visste at firemannsboligene ble satt opp i strid med byggetillatelsen.

- Jeg kjøpte byggetekniske tjenester fordi jeg ikke har noe greie på dette. Jeg inngikk en avtale med Hasle, som ikke har gjort det de skal, forsvarer Knapkøyen seg med. Han henviser dermed til enda et selskap som har vært involvert i denne konflikten, Hasle Entreprenør AS, der ingen vil kommentere hans kritikk.

Samtidig får Knapkøyen på pukkelen for at den uskyldige kjøperen ble informert av en av de andre kjøperne, Kristoffer Elstad Johansen, om at kontrakten til slutt var null verdt. For Johansen leste i Romerikes Blad i slutten av september at Knapkøyen holdt på å rive leilighetene, uten at de først var blitt informert.

- Helt på trynet! oppsummerer Persensky.

Johansen sier seg helt enig. 23-åringen påpeker at han gang på gang gjennom to år har mast om å få kontrakten, som han selv hadde underskrevet, sendt i retur med Knapkøyens signatur.

- Megleren svarte flere ganger at han skulle sende kontrakten omgående, men jeg fikk den aldri.

Ber om kompensasjon
Persensky så seg i våres nødt til å kjøpe en annen leilighet, på Dal.

- Jeg var bundet av en kontrakt og torde først ikke å by på noe annet. Til slutt tok jeg bare sjansen.

For Johansen blir ventetida dyr. Han inngikk avtale om å betale 1.290.000 for sin leilighet. Men Knapkøyen har nå solgt de aktuelle tomtene til Jessheim-selskapet Fundament Bygg og Eiendom AS, som skal sette opp makne, men forhåndsgodkjente leiligheter. Prisen er nå steget til 1.545.000 kroner.

- Hvis vi hadde trukket oss fra kjøpet med Knapkøyen, måtte vi betalt 100.000 kroner i kompensasjon. Jeg vet ikke hva vi har krav på rent juridisk, men vi vil nå sjekke muligheten for å få en kompensasjon fra Knapkøyen, sier Johansen.

Villig til å drøfte en kompensasjon
- Jeg må legge meg helt flat og beklage, sier daglig leder Odd Roar Knapkøyen i Knapkøyen Maskin AS.

Han er ansvarlig for problemene kjøperne har havnet i. Samtidig framholder han at han stolte på aktørene han leide inn til å stå for det byggetekniske arbeidet.

Uansett sier Knapkøyen seg villig til å diskutere en kompensasjon til leilighetskjøperne for tort og svie.

Både de og megleren i DnB Nor som har ordnet med kontraktene, kritiserer ham spesielt for å ha vært lite tilgjengelig og for å ha informert svært dårlig.

- Dette har vært et veldig uoversiktlig oppdrag. For å være helt ærlig: I mine 11 år som megler har jeg ikke tidligere vært i en mer frustrerende situasjon, sier Jonas Mjåvatn i DnB Nor Eiendom.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere