Gå til sidens hovedinnhold

Eirik (31) døde i kvikkleirskredet

Letemannskapene har fortsatt søket i Gjerdrum i natt.

Politiet gikk ut med navnet til en av de omkomne lørdag kveld.

Eirik Grønolen (31) døde i kvikkleirskredet.

Han var den første som ble funnet omkommet, den 1. januar. De pårørende er varslet.

Ifølge Romerikes Blad vokste Grønolen opp på Beitostølen. Han drev et IT-firma, der han blant annet utviklet nettsider.

Grønolen bodde sammen med samboeren i boligfeltet i Ask. Samboeren og hunden deres skal være i god behold.

Bekreftet omkommet

Lørdag kveld ble en fjerde person er funnet omkommet etter skredet i Gjerdrum, fortalte politiet under en pressekonferanse klokken 21 lørdag.

– Vi har gjort et nytt funn av en død person. Det er gjort i samme området som funn nummer tre. De er begge fraktet ut av skredområdet, sa innsatsleder Knut Hammer på en pressebrifing i 21-tiden lørdag.

Søndag morgen ble enda en person funnet omkommet i skredområdet, det opplyste politiet til NRK. Fem personer er nå bekreftet omkommet etter skredet.

Samleside: Les alt om skredet i Gjerdrum her

Fem personer er fremdeles ikke gjort rede for etter skredet som gikk natt til 30. desember.

– Det er med tungt hjerte at vi må konstatere at nok en omkommet er funnet, sa varaordfører Leif Haugland i Gjerdrum klokken 21 lørdag.

– Mine tanker går til de som sitter og venter på svar fra sine kjære, og jeg kan bare innbille meg hvor tungt og vanskelig de har det nå, la han til.

Har jobbet i natt

Fredag avsluttet letemannskapene jobben fra bakken etter at det ble mørkt. Lørdag fortsatte aksjonen utover natten.

- Nå har vi noen interessepunkter vi skal utforske i løpet av natta. Vi regner med at det tar noen timer. Det er viktig at vi ikke leter på måfå her inne. Skadestedet skal hvile, slik at nye lukter får komme opp, slik at hundene kan markere, forklarer innsatsleder i brannvesenet Kenneth Vangen lørdag kveld.

Det er USAR-personell som har jobbet i arbeidet på bakken. For å kunne bevege seg i området har de bygget broer av isopor og trematerialer. Disse broene må være trygge og raske å evakuere på, og redningsaksjonen mener arbeidet de har gjort til nå har gjort det mulig å arbeide lengre etter mørkets frembrudd - med tilstrekkelig med evakueringsveier. Søndag vil de også arbeide med ytterligere ett innsatslag i den svært krevende aksjonen.

- De har drevet med et veldig krevende arbeid i rasområdet. Det er bløtt, leirete og det er enormt med vrakrester, sa brigadesjef Knut Halvorsen under pressekonferansen som ble holdt klokken 18 lørdag.

Brolegger

Rundt midnatt natt til søndag kjørte Forsvaret inn i skredområdet med et kjøretøy utrustet for brolegging.

Veien som legges ut skal gjøre det mulig for letemannskapene å ferdes tryggere i det ustabile leirskredet. Letingen skal etter planen fortsette fram til klokken 4 søndag morgen.

Kjøretøyet bemannes av personell fra ingeniørbataljonen i Forsvaret.

Risikofylt

Arbeidet på bakken gjøres med spesialtrente hunder, som har markert en rekke steder nede i skredområdet. Halvorsen fortalte lørdag at de også hadde nok markeringspunkter til at det var muligå jobbe en stund utover natten.

– Vi må gjøre søkene der hvor hundene markerer, for det blir for tilfeldig å lete på måfå. Vi har såpass mange markeringspunkter nå som vi kan lete gjennom, sa Halvorsen.

Det arbeides hele tiden med å redusere risikoen i det krevende arbeidet, fortalte han.

Der det er mest sannsynlig å finne liv, gjør mannskapene finsøk.

– Områder hvor vi kan finne hulrom, bygninger og lignende. Dette er veldig risikofylt og krevende arbeid.

Leter etter overlevende

Hjelpemannskapene har hele tiden vært klare på at de har håp om å finne overlevende etter skredet.

- Dette er fortsatt en innsats med livredning som mål. Det har ikke forandret seg i løpet av dagen, og vil heller ikke revurderes i dag, sa innsatsleder helse lørdag klokken 18.

Brannvesenet forteller under samme pressekonferanse at det er hulrom i vrakrestene i området. Geir Søndrål i brannvesenet har tidligere påpekt at luftlommer kan forsterke sjansene for å overleve.

- Det er hulrom, sa brigadesjef Halvorsen.

Les også

Aud-Margaret (64) seilte nedover i krateret på madrassen: – Jeg klamret meg fast

Strømmer gudstjeneste

Varaordfører Leif Haugland forteller lørdag kveld at befolkningen i Gjerdrum har begynt å tenne lys for de omkomne.

Søndag vil biskopen og ordfører Anders Østensen tale i Gjerdrum kirke søndag, hvor det blir strømmet gudstjeneste i forbindelse med skredkatastrofen på Ask.

Gudstjenesten blir strømmet direkte på nettet fra klokken 10.

Ordfører Anders Østensen (Ap) vil holde en innledende tale, hvor han vil komme med en hilsen til lokalbefolkningen. Deretter taler biskop Atle Sommerfeldt.

– Biskopen vil tale med utgangspunkt i søndagens tekst, hvor Maria og Josef leter etter tolvåringen Jesus: «Din far og jeg har lett etter deg og vært så redde!". Gudstjenesten avsluttes med bønn og lystenning for de skredrammede, skriver sogneprest Jakob Furuseth i en SMS til NTB.

Kongeparet besøker Gjerdrum

Kongeparet og kronprinsen besøker Gjerdrum søndag formiddag, skriver Slottet i en pressemelding. De tre skal møte nødetater, evakuerte ved Olavsgård hotell og Clarion Gardermoen og berørte etter skredet.

I sin nyttårstale sendte Kong Harald en varm hilsen til de berørte etter skredulykken.

– Den forferdelige hendelsen gjør dypt inntrykk på oss alle. Jeg føler med dere som går inn i det nye året med sorg og uvisshet, sa kongen.

Les også

Skredofre: Kjæresteparet Mona og Stein Magne våknet av at veggen ble slått inn

Evakuerte får dekket bolig

Alle de evakuerte etter skredet i Gjerdrum får dekket leiebolig ut 2021 etter at Finans Norge og Norsk Naturskadepool har sendt ut bransjeanbefaling.

– Vi informerer de evakuerte om at de i første omgang ut 2021 får dekning for midlertidig og alternativ bolig, så lenge de er beordret evakuert. Dette for å kunne gi mer ro i den vanskelige situasjonen for de berørte, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

De som har mistet boligen sin i skredet eller har boliger med skader, vil få erstatning for boligene på ordinær måte, opplyser Finans Norge. Forsikringsselskapene jobber nå for fullt med disse sakene.

Rundt 1.000 personer er evakuert etter skredulykken, og det er varslet at ytterligere evakuering kan bli aktuelt.

Støtte

Statsminister Erna Solberg (H) gir klar beskjed om at regjeringen vil gi støtte til Gjerdrum kommune med alt som trengs av ressurser etter skredkatastrofen.

– Det er et enormt arbeid av kommunen for å hjelpe de som er evakuerte. Alle ressurser er på plass, og vi har gitt beskjed om at dersom det trengs mer ressurser, skal vi hjelpe til, sier Solberg til TV 2.

Overfor NRK understreker også kommunalminister Nikolai Astrup (H) at kommunen vil motta all mulig bistand både praktisk og økonomisk som den trenger fra regjeringen. Han vil derimot ikke gå inn på hva slags summer det er snakk om.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken