Gå til sidens hovedinnhold

Eirik Jensen er forberedt på et liv i fengsel

Kan få 21 års fengsel neste uke:

- Jeg er 61 år, så det sier seg selv at dersom det blir en dom så blir det komplisert å forholde seg til, sier han til Nettavisen.

BORGARTING LAGMANNSRETT (Nettavisen): Bevisføringen og sluttprosedyrene i ankesaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen og hasjsmugleren Gjermund Cappelen er avsluttet.

I tingretten ble de dømt til 21 og 15 års fengsel henholdsvis.

Etter fire og en halv måned med har nærmere 100 vitner forklart seg i saken. Beviser i titalls permer er blitt lagt frem, og onsdag trekker juryen seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet. Fem kvinner og fem menn har Jensens skjebne i deres hender.

Eks-politimannen er forberedt på både tøffe og lange år bak fengselsmurene.

- Tanken er jo der hele tiden, men jeg ønsker ikke å kommentere hvilke forberedelser jeg har gjort, sier Jensen til Nettavisen.

Les også: SLIK FUNGERER JURYORDNINGEN

- Komplisert å forholde seg til dom

Han sier han ikke har tenkt på hvor han skal sone, eller forhørt seg konkret om soningsforhold i ulike fengsler. Men Jensen innrømmer at han har tenkt tanken på å sone blant kriminelle han selv har sørget for har havnet bak lås og slå.

Da saken startet i Oslo tingrett i januar 2017 omtalte Nettavisen at en kriminell ventet utenfor og ropte «jævla svin» til Jensen. Han lever også konstant med trusler. Jensen har også i en årrekke hatt hemmelig adresse.

- Det er klart jeg har reflektert over det, men jeg ønsker ikke å bli så personlig. Jeg er 61 år, så det sier seg selv at dersom det blir en dom så blir det komplisert å forholde seg til.

Fra arkivet: Eirik Jensens samboer: - Ventetiden er det verste

- Men det kan også bli frikjennelse. Hva tenker du om det?

- Jeg har vært nullstilt på alt som har med utfall å gjøre. Det kan jeg ikke bruke energi på, det orker jeg ikke. Jeg og samboeren min har et balansert forhold til de ulike scenarioene, men jeg ønsker ikke å utdype det.

- Hva er det verste med å skulle være i fengsel?

- Du mister jo alt, kort og greit.

Les også: Politispaner mistenkte Eirik Jensen i nesten 20 år

Les også: Riksadvokaten: Har aldri hørt rykter om at Eirik Jensen er møkkete polititjenestemann

Bærer nag til Cappelen

Jensen og Cappelen er begge tiltalt for grov omfattende hasjsmugling og grov korrupsjon. Jensen har hele tiden nektet straffskyld, mens Cappelen har erkjent å ha smuglet tonnevis med hasj i en årrekke.

Det er Cappelen som har trukket Jensen inn i saken etter at han selv ble pågrepet 19. desember 2013. Jensen ble pågrepet i slutten av februar 2014. Da saken gikk i tingretten fikk Jensen hard medfart av noen av hans tidligere sjefer og flere kollegaer.

Les også: - Begrepet «møkkete tjenestemann» ble brukt om ham

- Cappelen bærer jeg selvfølgelig nag til, det gjør jeg jo. Når det gjelder tidligere kollegaer er det noen jeg synes er langt under pari. De vet hvem det er, sier Jensen.

Han trekker frem samboeren Ragna Lise Vikre som en viktig støttespiller.

- Hun har vært alt. Hun har vært der 24 timer i døgnet. Hun har vært dyktig på detaljer og motivasjon. Hun har sørget for at jeg har spist sunt, trent og hun har gjort at jeg har kunnet holde hjulene i gang. Hun har vært uerstattelig.

Les også: Jensen i sjalusidrama - eks-samboeren nektet å forklare seg i retten

- Er det noe du har gjort som du angrer på?

- Kanskje at jeg ble kjent med Cappelen.

- Hvorfor angrer du på det?

- Det skjønner du. Det er hele saken.

Les også: Tidligere Jensen-kollega: - Minnet ikke om en korrupt politimann

Avgjørelse kan komme neste uke

Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

Medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.

Les også: Hemmelig politiinformant skal vitne i Eirik Jensen-saken

Jensen har anket skyldspørsmålet. Cappelen har erkjent skyld, men har anket straffutmålingen. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett er ferdig i slutten av januar.

Neste uke kan han bli kjent skyldig, eller frikjent.

- Det er klart jeg er spent, jeg kan ikke si noe annet.

- Eirik Jensen, er du skyldig i noe som helst av enten korrupsjonsdelen eller narkotikadelen av tiltalen?

- Nei.

Kommentarer til denne saken