*Nettavisen* Nyheter.

Eirik Jensen hadde pakket bagen og var klar til å gå i fengsel

Utrolig drama i historisk ankesak:

- Det var for alle eventualiteter, sier han til Nettavisen.

28.01.19 19:17

BORGARTING LAGMANNSRETT: Den tidligere polititoppen hadde forberedt seg for alle eventualiteter da juryen skulle si sin avgjørelse i skyldspørsmålet. Nettavisen meldte nyheten om at juryen hadde konkludert i skyldspørsmålet mandag formiddag.

Da Eirik Jensen ankom retten hadde han med seg en stor og stappfull bag. I et intervju med Nettavisen forrige uke sa han at han var forberedt på at han kunne havne i fengsel.

- Hvorfor har du med deg en bag i dag?

- For alle eventualiteter, sa Jensen kort til Nettavisen i det han var på vei ut av rettsbygningen.

- Jeg er 61 år, så det sier seg selv at dersom det blir en dom så blir det komplisert å forholde seg til, sa han til Nettavisen forrige uke.

Les også: Ekspert: - Eirik Jensen har grunn til å være skuffet

Klikk på bildet for å forstørre.

Eirik Jensen hadde pakket bagen og var forberedt på at han muligens ville bli pågrepet på stedet, da skyldspørsmålet skulle avgjøres av Borgarting lagmannsrett. Her med sin samboer Ragna Lise Vikre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Slik forberedte han seg

Av andre forberedelser Jensen hadde gjort var:

  • Han har levert hunden sin til et familiemedlem.
  • Har tatt farvel med sin mor.
  • Sørget for å betale alle regninger som er liggende.
  • Hatt lange samtaler med sin samboer Ragna Lise Vikre
  • Pakket en bag som han hadde med seg da han kom til retten i Oslo.

Les intervju med Eirik Jensen: Har forberedt seg på et liv i fengsel

Selv om Jensen skulle bli frikjent av juryen mandag risikerte han likevel å kunne bli pågrepet av politiet.

Nettavisen er også kjent med at Jensen i samtaler med to representanter fra Oslo politidistrikt hadde valgt seg ut hvilket fengsel han skulle sone i, dersom han ble kjent skyldig.

Valget tok han forrige uke, i samråd med sin samboer Ragna Lise Vikre. Det ville likevel ikke vært gitt at Jensen hadde fått ønsket innvilget, dette ville Kriminalomsorgen hadde måttet vurdere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eirik Jensen ble omringet av journalister og fotografer etter rettsdramaet. Foto: Paul Weaver

Fra arkivet: Eirik Jensens samboer: - Ventetiden er det verste

Nettavisen har snakket med lederen i fengselet han hadde valgt. Fengselslederen understreker at de ikke kommenterer enkeltpersoner eller -saker, men at uttalelsene som gis er på generelt grunnlag:

- Vi gjør sikkerhetsvurderinger ved enhver innsatt som skal komme til oss, uavhengig av hvem de er eller hva de har gjort. Hvis noen av ulike grunner ønsker å gjøre soningstiden sin her er det noe vi vurderer i hvert enkelt tilfelle, sier fengselslederen.

- Det kan gå på kapasitet, fangesammensetning og sikkerhetshensyn.

Les alt om juryordningen: SLIK FUNGERER JURYORDNINGEN


Fikk velge fengsel

Nettavisen er også kjent med at ett av alternativene for Jensen var Ila fengsel, hvor hasjsmugleren Gjermund Cappelen for tiden sitter varetektsfengslet.

I et rettsdrama uten like ble den tidligere polititoppen først frikjent av juryen for den groveste tiltaleposten som har en strafferamme på 21 års fengsel. Juryen består av helt vanlige folk, fem menn og fem kvinner stemte på skyldspørsmålene.

Den omhandlet medvirkning til smugling av store mengder narkotikamengder, sammen med hasjbaronen Gjermund Cappelen. Men fagdommerne, som alle er juristutdannet, satte juryavgjørelsen til side, noe som betyr at frifinnelsen ble annullert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er er de ti som stemte over skyldspørsmålet i den siste jurysaken i Norge.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Jensens forsvarer John Christian Elden uttalte etter rettsdramaet at fagdommernes avgjørelse undergraver jurysystemet.

Fagdommerne satte frikjennelsen fra juryen til side fordi de mener Jensen utvilsomt er skyldig i grov narkotikavirksomhet.

Men Jensen ble også kjent skyldig av juryen for grov korrupsjon, men i og med at denne tiltaleposten henger så nøye sammen med hasjsmuglingen ble hele avgjørelsen satt til side. Det blir altså en helt ny rettssak ved en senere anledning.

Elden anket også avgjørelsen fra fagdommerne om å sette juryens kjennelse til side til Høyesterett. Men det er ventet at den ikke vil føre frem.

– Det er svært overraskende at fagdommerne ikke kan godta juryen som har sittet i seks dager og vurdert dette grundig, sa Elden etter at fagdommerne hadde kommet med sin beslutning.

– Dette er en lite verdig sorti av juryordningen. Det finnes ingen fellende bevis, og da har fagdommerne basert dette på en helhetsvurdering, fortsatte Elden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Medtiltalte Gjermund Cappelen på vei ut av rettssalen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

- Som å spytte på juryen

Eirik Jensen var meget skuffet da han møtte pressekorpset etter at fagdommerne hadde satt juryens kjennelse til siden.

– Det skulle jo gås en runde på korrupsjonsbiten i morgen, men det fikk vi jo ikke anledning til. Jeg syntes det egentlig på en måte er å, for å si det på enkelt norsk, spytte på juryen, det lagmannsretten nå har gjort, uttalte en resignert og skuffet Eirik Jensen til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett hadde satt juryens kjennelse til side.

– Hva skal man si? Jeg er jo skuffet, selvfølgelig. Dette har blitt en prestisjesak, og det er ikke jeg som har gjort den til det, sa Jensen, før han svarte følgende på spørsmål om hva han mente med at det hadde blitt en prestisjesak:

– Jeg våger den påstanden. Dere får reflektere.

– Nå blir det ytterligere en tung periode, og å prøve å forberede seg mentalt og være klar til en runde til, det vet jeg ikke hvordan går, fortsatte Jensen.

På spørsmål om dette var det verste resultatet for Jensen, svarte han kort:

– Ja, selvfølgelig.

Han utdypet:

– Jeg har veldig liten tro på rettssystemet. Prinsippet er at du skal dømmes av likemenn, dine egne. De gjorde det samvittighetsfullt. Det har du sett på tidsbruken. At det blir en tilsidesettelse er helt uforståelig for meg, med det prinsippet i bunnen. Da er det klart at jeg reagerer.


Ble dømt til 21 års fengsel

Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

Medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.

– Retten mener det er hevet over enhver tvil at Jensen var godt kjent med Cappelens virksomhet, leste tingrettsdommer Kim Heger da dommen kom i forrige runde.

Les også: Dette er bevisene mot Eirik Jensen

Jensen har anket skyldspørsmålet. Cappelen har erkjent skyld, men har anket straffutmålingen. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett er ferdig i slutten av januar.

Grete Lien Metlid, som er leder for felles enhet for etterforskning og etterretning i Oslo-politiet, ønsker ikke å uttale seg om Nettavisens opplysninger om at de har bistått Jensen i forberedelser til en eventuell fengselsdom.

Heller ikke Spesialenheten for politisaker ønsker å kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag