RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Aktor Kristine Schilling fortsatte sin eksaminering av Eirik Jensen i Oslo tingrett torsdag. Bildet er fra tirsdag da Eirik Jensen avgir forklaring i vitneboksen under andre dag av rettssaken mot han og Gjermund Cappelen.
Aktor Kristine Schilling fortsatte sin eksaminering av Eirik Jensen i Oslo tingrett torsdag. Bildet er fra tirsdag da Eirik Jensen avgir forklaring i vitneboksen under andre dag av rettssaken mot han og Gjermund Cappelen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Jensen brukte Cappelen som markør for politispanere på kurs

Sist oppdatert:
Da Eirik Jensen (59) skulle holde kurs om hvordan politimenn skulle operere undercover og drive spaning, valgte han å bruke Gjermund Cappelen som markør for kursdeltakerne.

Aktor Kristine Schilling i Spesialenheten for politisaker syntes det åpenbart var pussig at Jensen tok inn sin kriminelle kilde som markør for politifolk på spaningskurs i 1999. Tidligere har Jensen under rettssaken fortalt at han ikke lenger hadde noe særlig kontakt med Cappelen etter at han ble droppet som operativ informant høsten 1993.

Les også: Jensen-saken kan føre til gjenåpning av flydroppsaken

– Våget beslutning

Jensen har forklart Oslo tingrett at kontakten med Cappelen var liten på slutten av 1990-tallet, og på den bakgrunn syntes aktoratet det var spesielt at politimannen trakk inn sin kriminelle kontakt på et kurs i spaning og undercover-arbeid for kommende politifolk.

– Når du bruker Cappelen i denne rollen som markør, tenkte du det var lurt å vise ham disse ansiktene eller var det andre ting, undret Schilling.

– Det var en våget beslutning på det tidspunktet, forteller Jensen, som sier at tilbakemeldingene fra deltakerne var gode, selv om det var et utradisjonelt kurs.

Jensen svarte at det var en avgjørelse som var tatt i samarbeid med politimannen som ledet kurset. Det kom ingen reaksjoner fra kursdeltakerne

Les også: Jensen ble registrert som NN da han ble satt i arresten

Trakk på smilebåndet

Spesialenheten fortsetter utspørringen med å konfrontere Jensen med senere tidspunkter hvor det har vært kontakt mellom politimannen og hasjsmugleren. Bare året etter rollen som markør på politikurset, tok Cappelen kontakt med politiet. Han hadde to politimenn fra Asker og Bærum politidistrikt som spanet på ham.

– Slik jeg forsto det, ble Cappelen rimelig raskt klar over at han ble spanet på, fortalte Jensen.

Jensen fortalte at Cappelen selv fortalte om episoden i ettertid og syntes det var morsom. Den endte med at Cappelen ringte politiets sentralbord og ba om å bli satt over til spaningsleder, hvorpå Cappelen spurte: «Er det meg dere ser etter?»

– Hva gjorde du, spurte Schilling

– Jeg tror jeg trakk på smilebåndet.

Les også: Kriminell kalte Jensen for«jævla svin»

(artikkelen fortsetter under)

Rettssaken mot den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen startet i Oslo tingrett mandag.

Dårlig forhold

Schilling lurte på om Jensen visste hvorfor tjenestemenn fra Asker og Bærum spanet på Cappelen, men det visste ikke politimannen. Han utelukket imidlertid ikke at Asker og Bærum politidistrikt selv var interessert i å rekruttere Cappelen som sin informant. Til det var de for sent ute ettersom Jensen og Oslo-politiet allerede sju år tidligere hadde vervet ham til rollen.

– Forholdet mellom de to kollegene i nabodistriktet, Cappelen og meg, var ikke noe bra etter at de klar over at Cappelen var rekruttert av meg, sa Jensen.

Les også: Spesialenheten sjekket været dagen Jensen sendte sms-en «Fint vær»

Press om penger

Tidligere torsdag presset Schilling Jensen knallhardt om pengebruk, skjulte kontanter og sikkerhetsopplegget han hadde omgitt seg med over mange år. Eirik Jensen syntes åpenbart det var ubehagelig å snakke om penger, selv om han hevder å ha legitime kilder for alle pengene.

Spesialenheten legger ikke skjul på at de mener kontantene Jensen har hatt tilgjengelig, opptil 400.000 kroner om gangen, skal ha stammet fra hans samarbeid med hasjsmugler Gjermund Cappelen.

Jensen på sin side mener alt har sin naturlige forklaring i et livslangt forhold til kontanter, og at han parallelt med jobben som politimann, har drevet med kjøp og salg av antikviteter, utført dykkeoppdrag i båthavner og fikset motorsykler som han solgte videre med gevinst. (©NTB)

Les også: Eirik Jensen i retten: -Ingenting kommer til å bli som før

Cappelens forsvarer leste opp trusselbrev

Oslo tingrett bestemte torsdag at dørene skal lukkes og at presse og publikum må vente på gangen når den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen fortsetter sin forklaring mandag.

Det var Spesialenheten for politisaker som begjærte lukkede dører under denne delen av forklaringen hvor navn på personer og hendelser i kontakten mellom Cappelen og Jensen, vil komme fram. Jensen har omtalt Cappelen som en unik kilde med opplysninger om kriminelle personer både i Norge og utlandet. Dette har Cappelen avvist. Han har hevdet at det var Jensen som arbeidet for ham.

TRUSSELBREV: Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, leste opp et trusselbrev klienten har fått mens han har sittet i varetekt på Ila fengsel.

– Cappelen er redd

Cappelen har allerede blitt utsatt for trusler fra det kriminelle miljøet etter at opplysningene om at han skal ha vært politiets informant i over 20 år, er blitt kjent. Under rettsmøtet om lukkede dører, leste Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, opp et trusselbrev klienten har fått mens han har sittet i varetekt på Ila fengsel.

– Brevet er fra en i det kriminelle miljøet. Det er et brev med direkte truende tone og en truende undertone. Det påstås at han har gjort ulike ting, og at han da kjenner følgene av det, sier de Vibe.

Han sier det er underordnet om det Jensen har tenkt å fortelle bak lukkede dører, er sant eller ikke. Ute i det åpne, og dersom opplysningene var kjent i et kriminelt miljø, ville de uansett være egnet til å så rykter.

– Så Cappelen er reelt redd, sier advokaten videre.

Konkret og begrunnet

Spesialenheten og statsadvokaten som fører aktoratet sammen, legger vekt på at begjæringen om å kreve lukkede dører også dreier seg om Eirik Jensens sikkerhet. Jensen selv motsatte seg kravet og ønsker mest mulig åpenhet om rettsprosessen rundt ham.

– Nå kommer ikke hans versjon av det Spesialenheten påsto i innledningsforedraget fram i åpen rett, sier advokat John Christian Elden, som forsvarer den pensjonerte politimannen.

«Retten finner at det i herværende sak foreligger en kvalifisert og konkret begrunnet frykt for at enkelte opplysninger i Jensens forklaring, som er nødvendig at kommer fram for retten, vil kunne utsette de tiltalte og andre for forfølgelse eller represalier hvis innholdet i denne delen av forklaringen blir kjent for allmennheten», skrev dommer Kim Heger i kjennelsen torsdag ettermiddag.

Retten mener opplysningene er viktige for å kunne dømme i saken

Ukjent innhold

Siden fredag er rettsfri dag, vil kjennelsen om lukkede dører først gjelde når Spesialenheten for politisaker fortsetter sin utspørring av den korrupsjons- og narkotikatiltalte og nå pensjonerte politioverbetjenten mandag. Trolig blir det lukkede dører det meste av mandagen.

Også under en mindre del av Gjermund Cappelens forklaring i retten om et par uker, vil det samme behovet oppstå for å stenge dørene for publikum. Da skal hasjsmugleren forklare seg om samme forhold. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere