RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eitzen tror bunnen er passert

Kjemikalietankrederiet har vært gjennom en restrukturering, og ser tegn til normalisering.

Eitzen Chemical opplever at markedet fortsatt er krevende. I fjerde kvartal falt ratene med 7 prosent sammenlignet med tredje kvartal.

Selskapet har vært gjennom en omfattende restrukturering hvor de blant annet hentet inn 130 millioner dollar i frisk kapital. De har også kommet til enighet med bankene og obligasjonseierne på å endre lånebetingelsene. Dermed kan selskapet igjen fokusere på ferden fremover.

I fjerde kvartal fikk Eitzen Chemical et resultat før skatt som viser et underskudd på 37,4 millioner dollar. I tilsvarende kvartal i 2008 hadde de et underskudd på 336,9 millioner dollar. Driftsresultatet viser også et tap på 26,5 millioner dollar, men er også kraftig redusert fra 310,4 millioner dollar.

Før avskrivninger og nedskrivninger ble driftsresultatet (EBITDA) på minus 4,1 millioner dollar mot et overskudd på 21,6 millioner dollar i fjerde kvartal 2008.

Fraktinntektene på TC-basis falt til 47 millioner dollar i siste kvartal i 2009 fra 71 millioner dollar i siste kvartal 2008.

Ved utgangen av fjerde kvartal hadde selskapet en kontantbeholdning på 122,1 millioner dollar.

Rederiet regner med at bunnen ble nådd i fjerde kvartal, men ser at det vil ta tid før markedet blir i balanse igjen.

- Eitzen Chemical venter et fortsatt svakt marked i første kvartal av 2010, likevel er det økt aktivitet i flere segmenter for kjemikaliemarkedet og det er indikasjoner på at bunnen i syklusen ble nådd i siste kvartal av 2009, skriver selskapet.

Ordreboken for mindre tankskip (under 60.000 dødvekttonn) utgjør rundt 27 prosent av eksisterende flåte en nedgang fra toppen i 2008 da nivået var på 55 prosent. Eitzen venter at det er trolig at det blir flere kanselleringer og utsettelser på nybygg, og merker seg at det ikke er noen nye ordre på vei inn til verftene.

Samtidig har opphuggingen av gamle skip tatt seg opp og vil trolig fortsette, skriver selskapet og viser til at 19 prosent den samlet flåte har ikke de påkrevde dobleskrogene.

- Som en konsekvens av økt etterspørsel på grunn av mer aktivitet i verdensøkonomien, kan kjemikalietankmarkedet gradvis bli mer normalisert i 2010 og mer i balanse i de påfølgende årene, skriver Eitzen i sin rapport.

Den bokførte verdien av selskapets fartøy var på 1.213,6 millioner dollar ved utgangen av 2009. Det er en reduksjon på 30 millioner dollar sammenlignet med utgangen av tredje kvartal. Den estimerte markedsverdien av fartøyene når ikke fraktkontraktene er medregnet er lavere basert på uavhengige megleranslag, men det er betydelig usikkerhet knyttet til estimatene til andrehåndsverdien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere