Mikael Ali sier at forholdet mellom politiet og ungdomsmiljøene på Oslo øst har blitt dårligere, og sier at brannbomben som ble kastet mot Stovner politistasjon lørdag, er et «takk for sist» etter dårlige politimetoder i møte med ungdommene.
I sin blogg, skrev Jan Bøhler at brannbomben er en ny vending i en dårlig trend der enkelte ungdommer i Oslo har utviklet en «fuck the police»-mentalitet.
Forsvareren til den ene ungdommen som er siktet for å ha kastet brannbomben mot Stovner politistasjon, mener at Bøhler stigmatiserer ungdommene når han trekker fram «internasjonale gangstertrender» i omtale av hendelsen.
- Startet med steinkasting
Mikael Ali forteller dette om hendelsen som skal ha ledet til at ungdommer kastet brannbombe mot Stovner politistasjon:
- Jeg kjenner de gutta som er involvert, og har snakket med dem. Det startet med steinkasting mot politi og miljøarbeidere, og så eskalerte politiet det hele. Jeg kan ikke si så mye, men politiet var veldig harde mot dem. Unødvendig harde, sier Ali til Nettavisen.
Nettavisen har kontaktet politiet om Alis bemerkninger, men de har foreløpig ikke ønsket å verken kommentere eller svare på ytterligere spørsmål fra Nettavisen. Vi oppdaterer så fort de eventuelt kommer med et tilsvar.
Artikkel fortsetter under Nettavisen uhøytidelige meningsmåling.
41 år gamle Mikael Ali var i mange år sentral i den såkalte Young Guns-gjengen og tilknyttet den albanske mafiaen i Oslo. I dag er han tilknyttet Kirkens Bymisjon og jobber med å få ungdommer ut av kriminelle miljøer, og å forebygge slik at de ikke havner i disse miljøene. Nettavisen har tidligere snakket med ham om hvorfor ungdom blir dratt til kriminalitet.
Les mer her: Eks-gangster får ungdom ut av gjengmiljøer: - Oppdager de hvor attraktivt det er, er det for seint
Dårligere relasjon mellom ungdom og politi
Ali anerkjenner at politiet har en viktig jobb å gjøre i arbeidet mot kriminalitet, men han tror at de vil kunne gjøre jobben lettere for seg selv ved å endre kommunikasjonsform med de kriminelle miljøene.
- Den gang jeg møtte politiet på gata, så var det Eirik Jensen og gutta. Vi kjente dem, de møtte oss med et rolig tonefall, behandlet oss med respekt og visste at vi hadde det vanskelig, sier Ali.
Han mener at politiet ikke er tett nok på gjengene nå, slik de var den gang, da de han og andre kriminelle nærmest kjente polititjenestemennene personlig. Istedenfor mener han politiet møter disse ungene menneskene med en for røff stil.
- I dag har ikke politiet klart å skape en god relasjon til disse ungdommene. Politiet er aggressive, snakker til dem i et hardt toneleie, truer med å bruke pepperspray, legger dem hardt i bakken, strammer håndjernene skikkelig hardt og jeg har også hørt at de skrur opp varmen på glattcella, sier Ali.
Les Nettavisens store artikkelserie om ungdomskriminalitet i Oslo her
Ungdom han snakker med er sinna og en del av dette sinnet retter seg altså mot politiet.
- De er forbanna på politiet, sier Ali. Han er redd det bli alvorlige konsekvenser dersom klimaet mellom ungdommene i de kriminelle miljøene og politiet fortsetter å eskalere.
- Merk mine ord. Jeg har snakket med ungdommen om dette, og de sier at «neste gang skyter vi en». Hvis ikke politiet legger om taktikken er jeg redd en politibetjent vil bli skutt, sier Ali.
Mikael Ali sier at dette stort sett dreier seg om minoritetsungdom, ikke bare på Stovner, men også på Mortensrud og Holmlia. Marginalisert ungdom som opplever at de ikke har de samme mulighetene som andre ungdom.
- Disse ungdommene opplever at klasseskillet har blitt så stort, og nå er de også dritt lei på grunn av alle restriksjonene, sier Ali.
Mener politiet må snakke aggresjonen ned
- Dette er sinte ungdommer som opplever seg forskjellsbehandlet. Ja, de møter politiet med drittslenging. De roper «fuck deg» og «knulle mora di», men når barn krangler med foreldre, så skal ikke foreldre eskalere situasjonen. Du skriker ikke til unga dine og ber dem flytte ut, sier Ali.
Han mener at i likhet med voksenpersoner i familien, så må også politiet snakke aggresjonen ned.
- Dette er i utgangspunktet gode gutter, men de må få en sjanse, sier Ali.
- Det kan nesten høres ut som om du forsvarer handlingene deres. Gjør du det?
- Nei, men jeg sier at hvis du behandler folk som dyr, hva får du da? Slår du bikkja, selvfølgelig biter den tilbake. Det er det samme. Behandler du disse gutta dritt, så tar de igjen. Jeg legitimerer det ikke, men jeg advarer om at noe verre kommer til å skje hvis det ikke endrer seg, sier Ali.
Nettavisen har kontaktet politiet om Alis bemerkninger, men de har foreløpig ikke ønsket å verken kommentere eller svare på ytterligere spørsmål fra Nettavisen. Vi oppdaterer så fort de eventuelt kommer med et tilsvar.