Gå til sidens hovedinnhold

Eks-politimann erklærer seg skyldig i kidnapping og voldtekt

Sarah Everard ble senere funnet drept i London.

Sky News skriver av den tidligere politibetjenten Wayne Cousens erkjenner seg skyldig i kidnapping og voldtekt. Han erkjenner imidlertid ikke å ha drept 33 år gamle Everard. Den 33 år game kvinnen forsvant da hun var på vei hjem etter å ha besøkt en venn i mars. Liket av Everard ble funnet gjemt i et skogområde i Kent sørøst for London uken etter at hun ble meldt savnet. Hendelsen som skjedde i London rystet engelskmennene i ettertid.

Les også: Britisk politimann møtte i retten, siktet for drap på kvinne

Drapet førte til store demonstrasjoner og debatt om kvinners sikkerhet. Det fikk statsminister Boris Johnson til å legge frem en tiltaksplan Boris Johnson for å beskytte kvinner etter drapet på 33-åringen. Statsministeren, sammen med andre parlamentarikere og sjefen for London-politiet, drøftet tiltak for å beskytte kvinner på vei hjem på kveldstid.

Politiet fikk massiv kritikk

Da hundrevis trosset strenge koronarestriksjoner i London for å ære Sarah Everard ble mange ført bort av politiet. Og utover kvelden oppsto det en konfrontasjon mellom de frammøtte og politiet, som forsøkte å få folkemengden til å forlate stedet.

- Samlingen på Clapham Common er utrygg. Hundrevis er samlet tett sammen i et brudd på reglene, noe som utgjør en helsefare. Vi oppfordrer folk til å dra hjem og takker dem som forlater stedet, opplyste politiet i Lambeth på Twitter.

Bilder i sosiale medier viste at politiet holder tilbake og sette håndjern på flere personer.

Les også: Politiet kritiseres for håndtering av minnemarkering for drept kvinne i London

En video viste at flere kvinner ble anholdt, mens tilskuere roper «skam dere» og «la dem gå» til politiet. I videoen ble kvinnene ført inn i en politibil og kjørt bort, meldte BBC. Labour-leder Keir Starmer skrev på Twitter at det var «dypt urovekkende» å se hva som skjedde i Clapham.

- Kvinner kom for å sørge over Sarah Everard – det skulle de fått gjort på en fredelig møte, skrev han videre.

«Uakseptabel» håndtering

Londons ordfører Sadiq Khan kalte politiets håndtering «uakseptabel».

- Politiet er ansvarlig for å håndheve covid-reglene, men ut fra bildene er det tydelig at reaksjonen til tider verken var hensiktsmessig eller proporsjonal, tvitret han.

Liberaldemokratenes leder Ed Davey mente politiets respons var så ille at han krevde at Metropolitan Police-sjef Cressida Dick måtte gå av, ifølge Sky News.

Innenriksminister Priti Patel ba i ettertid om en «full rapport» fra politiet om hva som skjedde.