RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Charles Taylor
Charles Taylor Foto: Toussaint Kluiters (AFP)

Eks-president fikk 50 års fengsel

Sist oppdatert:
64-åringen blir trolig sittende i fengsel livet ut for krigsforbrytelser

Den tidligere presidenten i Liberia, Charles Taylor, er dømt til 50 års fengsel for krigsforbrytelser. Taylor ble funnet skyldig i å ha støttet opprørere i Sierra Leone under borgerkrigen i 1991 til 2002.

Taylor blir holdt medansvarlig for «bevisst ondskapsfulle og barbariske overgrep inkludert offentlige henrettelser, amputering av sivile, fremvisning av avhogde hoder ved veisperringer, offentlige voldtekter av kvinner og jenter, og mennesker brent levende i deres hjem» sa aktor Brenda Hollis da hun i sin prosedyre ba retten om å ikke vise Taylor noen nåde.

Under opplesing av dommen sa dommer Richard Lussick at forbrytelsene i Sierra Leone er de verste i menneskets historie.

Aktor ønsket 80 års fengsel for 64-åringen. Onsdag dømte krigsforbryterdomstolen i Haag ham til 50 års fengsel, melder BBC .

Taylor er den første statslederen som er dømt av en internasjonal domstol siden rettsforhandlingene i Nürnberg etter Andre Verdenskrig.

Taylor har anklaget påtalemyndigheten for å ha truet og bestukket vitner i saken mot ham. Han ba også domstolen om å ta hensyn til hans høye alder. Han påpekte at han ikke var en fare for samfunnet.

Charles Taylor ble president i 1997. Da hadde han i flere år gitt råd til sin ungdomsvenn Sam Bockarie som ledet opprørerne i Sierra Leone. Etter at Taylor mistet makten i Liberia i 2003 ble han siktet for krigsforbrytelser av menneskerettighetsdomstolen.

Bockarie ble drept i en skudveksling med liberiske styrker i 2003. Det er sagt at han ble drept for å hindre ham i å vitne mot Taylor i en rettssak. Taylor gikk offisielt av som president i august 2003. Han levde i eksil i Nigeria fram til 2006 da han ble utlevert til Sierra Leone for å bli tiltalt i en internasjonal domstol.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere